Sote-kapina ei horjuta Petteri Orpoa – Jan Vapaavuoren kritiikki saa silti virtaa laskevasta kannatuksesta

Petter Orpo on jo väläyttänyt mahdollisuutta, että kokoomus kääntäisikin sote-asiassa peukalonsa alaspäin.

Politiikka on sote-uudistuksen kiemuroiden takia nyt täynnä draamaa, mutta kokoomuksen Turussa viikonloppuna 9.-10. kesäkuuta pidettävästä puoluekokouksesta ei silti odoteta kovin myrskyisää.

Puheenjohtaja Petteri Orpon asema on vakaa siitä huolimatta, että sote- ja maakuntauudistus on repinyt myös kokoomuksen rivit sekaisin. Joukko suurten kaupunkien edustajia on asettunut Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johdolla avoimeen kapinaan Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan.

Viimeksi maanantaina Ylen A-studiossa Vapaavuori arvosteli uudistusta rajusti ja syytti kokoomusta periaatteidensa myymisestä. Hänen mukaansa uudistus ei ole valtiontalouden kannalta vastuullinen eikä helpota kestävyysvajeen nujertamista. Kokoomukselle tärkeä valinnanvapauskin uhkaa vesittyä.

Vapaavuori toisti myös useasti ennenkin kuullut väitteet soten huolimattomasta valmistelusta ja kaupunkien toiveiden sivuuttamisesta. Esimerkiksi Helsingin valtuustossa kokoomuksen ryhmä tyrmäsi taannoin hallituksen sote-mallin yksimielisesti.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmä on näkyvästi hajalla. Kansanedustajista Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat jo ilmoittaneet äänestävänsä varmasti hallituksen sote-esitystä vastaan. Hjallis Harkimo jätti jokin aika sitten koko puolueen, ja kantaansa panttaava Wille Rydman oli Helsingin valtuustossa mukana vastustamassa hallituksen mallia.