Kokoomuksen kansanedustaja salasi Nuorisosäätiö-sotkussa ryvettyneen rakennusyhtiön vaalituen vuosien ajan

Kansanedustaja Kalle Jokisen mukaan 4000 euron tuki laskutettiin vahingossa hänen henkilökohtaiselle tililleen.

Kalle Jokinen
Teksti
Jarno Liski

Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok) sai lahtelaiselta rakennusliike Salpausselän Rakentajilta vaalitukea 4 000 euroa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Hän jätti tuen ilmoittamatta kolmen vuoden ajan. Lain mukaan kaikki kampanjaan saadut yli 1 500 euron tuet on kerrottava vaalirahailmoituksella kahden kuukauden kuluessa vaaleista.

Salpausselän Rakentajat joutui poikkeuksellisen mittavan talousrikostutkinnan kohteeksi Ylen uutisoitua vuonna 2016 sen kiinteistökaupoista ja urakkasopimuksista. Uutisointi paljasti, että rakennusyhtiö oli vuodesta 2014 alkaen tehnyt miljoonavoittoja yleishyödyllisen Nuorisosäätiön kustannuksella.

Poliisi epäilee säätiön silloisia johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista lahjusten ottamisesta. Jokista vaalirahoittaneen Salpausselän Rakentajien entinen toimitusjohtaja ja pääomistaja Mika Wilenius on puolestaan epäiltynä lahjusten antamisesta. Lisäksi poliisi tutkii kokonaisuuteen liittyvää miljoonien eurojen kuittikauppaepäilyä.

Vuodesta 2009 eduskuntaan noussut ja eduskuntaryhmän puheenjohtajanakin toiminut ylikonstaapeli Jokinen on virkavapaalla Hämeen poliisista.