Kokoomuksen aate kaipaa kirkastamista, puheenjohtaja Stubb "aatteellinen kameleontti"

Kokoomuslaisia on vaikea sijoittaa janalle. Toisilla on konservatiiviset arvot ja liberaali talousfilosofia, toisilla vapaamieliset arvot mutta halu säilyttää vahva julkinen sektori.

aatteet
Teksti
Tuomo Lappalainen

Haaste tuli yllättäen ja varoittamatta. Kokoomuksen puoluekokouksen piti alun perin olla rutiinitapahtuma ja puheenjohtaja Alexander Stubbin uudelleenvalinnan pelkkä muodollisuus. Historiakin oli puhuvinaan Stubbin puolesta; istuvaa puheenjohtajaa ei ollut haastettu kokoomuksessa pariin vuosikymmeneen.

Kun puheenjohtajakamppailu vastoin odotuksia saatiin, ensimmäinen kysymys oli, mistä kokoomus nyt äänestää? Onko Stubbin, Petteri Orpon ja Elina Lepomäen välinen kisa puhdas henkilövaali? Vai ottavatko valitsijat samalla kantaa myös puolueen linjaan?

Suurimmalle osalle kokoomuslaisista vastaus on helppo. Kysymys on Stubbin persoonasta, joka joko lumoaa tai ärsyttää. Linjaeroja ei ehdokkaiden välillä ole, tai jos onkin, ne ovat hiuksenhienoja tai koskevat sellaisia kolmannen luokan kysymyksiä kuin Maamme-laulun tai Finlandian sopivuutta kansallishymniksi.

Pitkän linjan kokoomuslainen, puolueen entinen tiedotuspäällikkö ja Nykypäivä-lehden päätoimittaja Jarmo Virmavirta ei kuitenkaan niele selitystä sellaisenaan. Hänen mukaansa kaikilla kolmella ehdokkaalla on oma, toisista erottuva aatteellinen linja.

Lepomäki on kolmikosta perinteisillä mittareilla oikeistolaisin: markkinaliberaalin tradition moderni jatkaja.