Kokoomukselle jo kolmas isku viikon sisään, nyt perussuomalaisilta – asema suurissa kaupungeissa horjuu

Jussi Halla-ahon pormestariehdokkuus oli ankea uutinen Petteri Orpon johtamalle kokoomukselle, mutta ilonaihe vihreille.

Anni Sinnemäki
Teksti
Heikki Vento

Perussuomalaiset aikoo tosissaan haastaa kokoomuksen, sosiaalidemokraatit ja vihreät suurissa kaupungeissa. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon asettuminen pormestariehdokkaaksi panee Helsingin asetelmat täysin uusiksi.

Halla-ahon ehdokkuus on ikävä uutinen kokoomukselle, joka saattaa menettää pääkaupungin pormestarin paikan. Tieto on kolmas takaisku viikon sisällä kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Sunnuntaina 8. marraskuuta pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi Helsingin Sanomissa, ettei hän ole ehdokkaana huhtikuun kuntavaaleissa. Seuraavana päivänä Yleisradio julkaisi puolueiden kannatusmittauksen, jossa kokoomuksen suosio oli pudonnut prosenttiyksikön.

Aiemmin harmaata Orpon hiuksiin on maalannut Liike nyt:n kansanedustaja Hjallis Harkimo, joka elokuussa ilmoitti pyrkivänsä valtuustoon ja pormestariksi.

Vapaavuoren vetäytyminen sekä Halla-ahon ja Harkimon ehdokkuudet horjuttavat vakavasti kokoomuksen asemia ja saattavat kohentaa ratkaisevasti vihreiden mahdollisuuksia.