Kohti kauppasotaa: Trump horjuttaa maailmantaloutta – virheellisillä väitteillä

Myös Suomen on syytä olla huolissaan. Yhdysvallat on Suomen kuudenneksi suurin kauppakumppani.

Presidentti Donald Trump maalasi virkaanastujaispuheessaan Yhdysvalloista omituisen synkän kuvan. Hänen mukaansa ulkomaiset yritykset ovat rikastuneet vuosikausia amerikkalaisten kustannuksella. Siksi amerikkalaisperheet elävät köyhyydessä ja puhkiruostuneet tehtaat varjostavat maisemaa.

Tosiasiassa Yhdysvaltain talous on maailman suurin ja dynaamisin. Markkina-arvoltaan maailman kymmenen suurinta pörssiyhtiötä on amerikkalaisia, niiden osakekurssit ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa, reaalipalkat kohoavat ja työttömyysaste on pudonnut 4,7 prosenttiin.

Yhdysvallat on vannonut vapaakaupan nimiin kymmeniä vuosia sekä republikaanien että demokraattien hallituskausilla, mutta Trump ajaa nyt talouspolitiikkaan dramaattista muutosta. Kansainvälinen talous näyttäytyy hänelle nollasummapelinä, jossa toisen voitto merkitsee toisen tappiota.

Trump on määrännyt Yhdysvallat irtautumaan Aasian maiden kanssa solmitusta vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. Hän aikoo neuvottella myös Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusiksi, vaikka se on hyödyttänyt myös Yhdysvaltoja. Suomen haaveilema TTIP-vapaakauppasopimus voidaan unohtaa kokonaan.

Trumpin pelissä musta pekka jää Meksikolle, jonka viennistä yli 80 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin.