Kipeän tappion kokenut ääniharava sisuuntui ja pyysi apua ministeriöstä – tältä vaalitulos olisi näyttänyt uudella menetelmällä

Vaalijärjestelmässä on korjattavaa, sanoo vaalijohtaja. Lapista on liian vaikeaa päästä eduskuntaan, Uudeltamaalta liian helppoa.

Eduskuntavaalien kenties viiltävimmän tappion koki lappilainen vihreiden ehdokas Riikka Karppinen, joka jäi vain yhdeksän äänen päähän kansanedustajan paikasta. Hän sai vaalipiirissään toiseksi eniten ääniä ja peittosi valtakunnallisesti kaikki muut vihreät ehdokkaat paitsi puheenjohtaja Pekka Haaviston ja varapuheenjohtaja Maria Ohisalon.

Karppisen edeltä eduskuntaan nousi Lapista lähes 3 000 ääntä vähemmän kerännyt keskustan Markus Lohi.

”Kyllä se harmittaa, mutta tiedossa oli, että äänikynnys on hyvin korkea eikä lujakaan yksilösuoritus välttämättä riitä. Missä tahansa muussa vaalipiirissä olisin mennyt läpi tällä tuloksella”, Karppinen sanoo.

Karppinen kertoo olleensa heti vaalien jälkeen yhteydessä oikeusministeriön vaalijohtajaan Arto Jääskeläiseen kysyäkseen, millä tavalla äänikynnystä saataisiin yhdenvertaistettua valtakunnallisesti.

Karppinen toivoo, että oma puolue ottaisi vaalitavan uudistamisen asialistalleen, mikäli vihreät päätyy hallitukseen.