Keskustaministerit keräsivät pisteet lohen pelastamisesta – samalla vesivoimayhtiö pääsi pälkähästä ja teki miljoonakaupat

Uutisanalyysi: Hiitolanjoen järvilohen pelastusoperaatio sai paljon julkisuutta, mutta herätti monia jatkokysymyksiä. Ministeri Leppä ei kommentoi.

Luonnon ystäville kerrottiin hieno uutinen 23. heinäkuuta 2019, kun ympäristöjärjestö WWF Suomi lähetti medioille tiedotteen.

Siinä kerrottiin, että uhanalaisen Laatokan järvilohen elämän edellytykset parantuvat. Lohen pääsyn luonnollisille lisääntymisalueille estävät voimalaitospadot puretaan Hiitolanjoesta, kun valtio yhdessä useiden eri toimijoiden kanssa ostaa voimalaitokset pois. Koko hankkeen hinta on reilut kolme miljoonaa euroa.

Joki virtaa pääosin Karjalan tasavallassa Venäjällä ja kahdeksan kilometrin verran Etelä-Karjalassa Rautjärven kunnan alueella. Joen pituus on 53 kilometriä.

Ympäristöjärjestöt, vapaa-ajan kalastajat ja maakunta ovat tehneet uutisen eteen töitä useita vuosia. Suomessa ei ole käytännössä juuri lainkaan purettu vesivoimaa, ja vaelluskalat ovat jääneet vesivoimayhtiöiden voitontavoittelun pyörteisiin.

Mediassa laajasti esillä ollut uutinen herätti kuitenkin jatkokysymyksiä. Kalojen puolestapuhuja, ahkera perhokalastaja ja näyttelijä Jasper Pääkkönen kertoi Ylelle, että ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) erityisavustaja Riku Eskelinen oli soittanut hänelle keväällä 2019 ja esittänyt pyynnön: ”Auta meitä vapauttamaan Hiitolanjoki”.