Kauppojen aukiolo: Monen kansanedustajan mieli muuttui

eduskunta
Teksti
Tuomo Lappalainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Eduskunta hyväksyi sunnuntaiaukiolon. Vuonna 1996 sama esitys kaatui. Näin edustajien mieli muuttui kolmentoista vuoden aikana.

Eduskunta
Kauppojen sunnuntaiaukiolo kaatui eduskunnassa joulukuussa 1996. Sdp:n Erkki Tuomioja (vas.) ja Kari Rajamäki (oik. alakulma) äänestivät tuolloin kyllä, nyt ei. Jouko Skinnari (keskellä) äänesti molemmilla kerroilla kyllä. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Nyt sitä herkkua sitten saa. Eduskunta päätti tänään lopulta hyvinkin selvin luvuin, että vähittäiskaupat voivat olla jatkossa auki kaikkialla maassa myös sunnuntaisin puolestapäivästä iltakuuteen ympäri vuoden. Aukioloaikojen vapauttamista kannatti 107 ja vastusti vain 53 kansanedustajaa. Kaksi äänesti tyhjää ja peräti 37 oli poissa äänestyksestä.

Kovin suurista periaatteista ei asiassa tainnut loppujen lopuksi olla monenkaan edustajan kohdalla kysymys. Tämä käy hyvin ilmi, kun vertaa tämänkertaista äänestystulosta kolmetoista vuotta sitten samasta asiasta järjestettyyn äänestykseen, jossa laajennettu aukiolo kaatui niukasti vain kahden äänen erolla. Kysymyksessä oli juuri se kerta, kun muutama jouluglögeiltä palannut lain kannattaja juuttui ratkaiseviksi sekunneiksi eduskunnan hissiin eikä ehtinyt ajoissa painamaan nappia.

Vuoden 1996 eduskunnasta on vielä jäljellä 48 kansanedustajaa, joista 39 oli tuolloin paikalla äänestyksessä. Heistä vain vähän yli puolet äänesti nyt samalla tavalla kuin silloin. Kuusi oli tänään poissa kuka mistäkin syystä ja kaksi eli puhemies Sauli Niinistö (kok) ja äänestyksen aikana istuntoa johtanut Seppo Kääriäinen (kesk) olivat menettäneet äänioikeutensa, mutta loput olivat iloisesti eri mieltä kolmentoista vuoden takaisen itsensä kanssa.

Eniten tuuliviirejä, kuusi, löytyy keskustasta, joka on vuoden 1996 jälkeen siirtynyt oppositiosta hallitukseen. Liisa Hyssälä, Timo Kalli, Juha Korkeaoja, Mauri Pekkarinen, Juha Rehula ja Anu Vehviläinen olivat kolmetoista vuotta sitten jyrkästi sitä mieltä, ettei kauppojen aukioloa saa laajentaa. Nyt kaikki äänestivät kuitenkin empimättä jaa.

Toisaalta salista löytyi kolme demaria, joiden mielestä aukioloaikojen laajentaminen oli ihan hyvä asia, kun Sdp oli hallituksessa, mutta nyt se on ihan kamala, kun puolue on jäänyt oppositioon. Demarien kolmentoista vuoden takaisista jaa-miehistä äänestivät nyt ei Kari Rajamäki, Matti Saarinen ja Erkki Tuomioja. Kyllä-leiristä ei-puolelle oli loikannut myös vasemmistoliiton Pentti Tiusanen.

Ihan kaikki demarit ja keskustalaiset eivät sentään olleet muuttaneet mieltään “glögiäänestyksen” jälkeen. Demareista Tarja Filatov, Antti Kalliomäki, Jouko Skinnari ja Pia Viitanen äänestivät molemmilla kerroilla jaa ja Jukka Gustafsson, Johannes Koskinen, Marjaana Koskinen, Esa Lahtela ja Reijo Laitinen ei. Ei-leiriin kuului nyt myös Reijo Kallio, joka viimeksi painoi tyhjää.

Keskustalaisista ainoa periaatteen mies oli Kyösti Karjula, jonka ei-kanta ei ole horjunut hallituksessakaan. Samat sanat sopivat myös yhteen vihreiden edustajaan eli Erkki Pulliaiseen.

Äänestystulos ei tällä kertaa noudattanut puoluerajoja, sillä lain vastustajia löytyi kaikista puolueista – kokoomuksesta ja Rkp:stä tosin vain yksi. Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset äänestivät yksissä tuumin lakia vastaan, mutta demarien ryhmä jakautui lähes tasan kahtia: 17 kannatti ja 18 vastusti.

Niin, entä ne vuoden 1996 poissaolijat? Heistä kuusi äänesti nyt lain puolesta ja kaksi sitä vastaan. Kimmo Kiljunen (sd) oli poissa edelleen.