Kari Väänänen: ”Valtion etu ei ole sama kuin kansalaisen etu”

Kari Väänänen
Teksti
Karri Kokko
stora enso kemijärvi

Näyttelijä Kari Väänänen on pettynyt poliitikkojen toimintaan Kemijärven sellukiistassa.

Metsäyhtiö Stora Enso ilmoitti torstaina kiirehtivänsä Kemijärven sellutehtaan ja Summan paperitehtaan lakkautusta. Kemijärven tehdas lakkautetaan huhtikuun, Summa jo tammikuun loppuun mennessä.

”Päätös osoittaa, että yhtiöllä ei ole mitään yhteisöllisestä omaatuntoa ja vastuuta”, näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen sanoo.

Televisiosarja Taivaan tulien ohjaaja on muuttumassa pysyvästi kotiseudulleen Kemijärvelle maaliskuussa. Sarjan jatko-osien kuvaukset käynnistyvät kesällä.

Väänänen on pettynyt poliitikkoihin. Useat ministerit ovat neuvotelleet Stora Enson kanssa, mutta itse lakkautuspäätöstä hallitus ei ole kyseenalaistanut.

”Valtio ei ole asettunut kansalaisen puolelle. Tämä tapaus on osoittanut, että valtion etu on eri kuin kansanalaisen etu.”

Stora Enso on asettanut konsultin selvittämään, mitä toimintaa lakkautettavilla tehtailla jatkossa voisi olla. Yhtiön mukaan sellunkeitto ei jatku Kemijärvellä, yhtiö haluaa taata edullisemman puun Oulun ja Kemin tehtaille.

”Vähintä on, että tiloissa jatkuu teollinen toiminta, mekaaninen metsäteollisuus ja biopolttoaineiden jalostus”, Väänänen vaatii.

Näyttelijä-ohjaaja on palaamassa Kemijärvelle synkistä uutisista huolimatta.

”Talokaupat on alustavasti tehty.”

Teksti Petri Pöntinen Kuva Kaisa Rautaheimo

Aiheesta lisää Suurten ongelmien unohtaminen keljuttaa Karvista (STT 17.1.2008) Kari Väänäsen henkilökuva (SK 51-52/2007) (pdf) Metsäteollisuus hölmöili itsensä kriisiin (SK 44/2007)