Kansanedustajat Mika Niikko ja Ville Vähämäki toivat kiinalaiskenraalin eduskuntaan

Kansanedustajat tapasivat tekoälyä tutkivaa kenraalia Kiinassa ja Suomessa. Molemmilla kerroilla mukana oli kansanedustajien kanssa yhtiön perustanut kiinalaismies.

Kiina
Teksti
Jarno Liski

Kansanedustajat Mika Niikko (ps) ja Ville Vähämäki (ps) toivat kesäkuussa 2018 eduskuntaan Kiinan armeijan kenraalimajurin, tekoälytutkija Li Deyin. Li on yksi keskeisistä henkilöistä Kiinan ponnisteluissa, joiden tarkoituksena on tehdä maan asevoimista maailman vahvimmat kehittyneen teknologian avulla. 

Yhdysvaltalaistutkija Elsa Kanian mukaan Li on Kiinan johtavia tekoälytutkijoita ja tehnyt valtaosan urastaan armeijan tutkimuslaitoksen palveluksessa. The Diplomat -julkaisun mukaan Li Deyi on jäsenenä muun muassa Kiinan armeijan strategisen suunnittelun neuvoa-antavassa komiteassa. 

Niikon ja Vähämäen isännöimällä vierailulla eduskunnassa Li Deyi edusti Kiinan tekoäly-yhdistystä sen puheenjohtajana. 

Kuukausi ennen eduskuntavierailua Li kuvattiin kättelemässä presidentti Xi Jinpingiä, kun tämä vieraili Kiinan sotatieteiden akatemiassa. Xi on luvannut nostaa Kiinan maailman johtavaksi tekoälymahdiksi vuoteen 2030 mennessä.

Tärkeä osa strategiaa on yhteistyön tiivistäminen siviili- ja sotilasteknologian kehittämisessä. Tätä edistämään on perustettu myös komitea, jota presidentti itse johtaa.