Kansanedustajan jaakobinpaini

Matti Vanhanen
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
päivi räsänen

Päänsärkyä päivällä, unettomuutta yöllä. Tehy-laki on ollut Päivi Räsäsen eduskuntauran vaikein ratkaisu.

Teksti Matti Simula
Kuva Hannu Lindroos

Eduskunta alkuviikolla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kapuaa puhujapönttöön: “Arvoisa herra puhemies…”

Eduskunta käsittelee potilasturvalakia. Sen tarkoituksena on taata välttämättömimmät hoidot uhkaamassa olevan Tehyn työtaistelun aikana.

“Suomi on ajettu terveydenhuollon valmiustilaan. Ei sodan tai suuronnettomuuden, vaan hallituksen historiallisen tunaroinnin takia”, oppositiopoliitikko sivaltaa. “Suomi on vauraampi kuin koskaan. Silti hallitus on onnistunut ajamaan puolessa vuodessa terveydenhuoltojärjestelmän katastrofin partaalle.”

Kunnallisen sopimuksen hylännyt Tehy vaatii 400-600 euron palkankorotusta. Liitto uhkaa yli 12 000 hoitajan irtisanoutumisella.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on varoittanut pari päivää aiemmin, että jo työtaistelun ensimmäisinä tunteina saattaa kuolla useita ihmisiä.

Räsänen on väsynyt. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous on venynyt edellisiltana puolille öin.

Hänestä hallituksella on keinot kiistan ratkaisemiseen.

“Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksiin tulee pikaisesti tuoda korotusesitys.”

Vastuuton poissaolo

Puhujaa harmittaa. Hallituksen vahvat miehet puuttuvat ministeriaitiosta. Vanhanen on Liettuassa, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) Brysselissä.

Räsänen pitää miesten poissaoloa vastuuttomana. Käsitteleehän eduskunta “lähes valmiuslain kaltaista tilannetta”.

Oppositiopoliitikko arvioi, että Kataisen johtama kokoomus saattaa olla keskustaa valmiimpi nostamaan kuntien valtionapuja. Vaalien alla “tasa-arvotupoa” luvanneella puolueella lienee paineita välttää työtaistelu. Lisärahaa ei ole kuitenkaan luvattu.

Hallitus on sen sijaan antanut nyt käsiteltävän lakiesityksen. Se pakottaisi osan irtisanoutuneista hoitajista töihin työtaistelun aikanakin. Heitä voitaisiin määrätä päivystyksiin, synnytyksiin, syöpä- ja keinomunuaishoitoihin.

Räsäsen saliin tuolinsa viereen jättämässä laukussa välähtää sinertävä valo. Matkapuhelimeen tullut uutinen kertoo, että Tehy on aikeissa nostaa irtisanoutuvien määrää 3600 hoitajalla. Kokonaismäärä on nousemassa yli 16000 työntekijään.

Myös lääketieteen lisensiaatti Räsäsen oman alueen keskussairaala, Kanta-Hämeen keskussairaala, on joutumassa työtaistelu-uhan alle.

Lue koko juttu SK:sta 46/2007.