Kännykkä-Nokia ei tienaa verkko-Nokian tempauksilla

älypuhelimet
Teksti
Pekka Anttila
Kuva Mikko Stig/Lehtikuva.

Nokia julkisti torstaina kutakuinkin odotusten kaltaisen tuloksen.

Osavuosikatsauksessaan yhtiö kertoi liikevoiton pienentyneen, mutta osakekohtainen tulos oli ennakkoarvioiden mukainen.

Erityistä kiinnostusta kohdistui verkkolaitteita valmistavan Nokia Siemens Networksin (NSN) tilanteeseen. Yhtiö kertoi alkuviikosta ostaneensa amerikkalaisen Motorolan langattomat verkkotoiminnat noin 900 miljoonalla eurolla.

Nyt Nokia ilmoitti verkkoyhtiönsä NSN:n liiketuloksen parantuneen.

Samalla Nokia kuitenkin arvioi, että langattomien ja kiinteiden verkkojen sekä niihin liittyvien palveluiden markkinat pysyvät euromääräisesti samalla tasolla vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna.

Aikaisemmin Nokia oli arvioinut NSN:n kasvavan markkinoita nopeammin.

Maanantaina julkistettu Motorola-kauppa vahvisti Nokia Siemensin asemia USA:n ja Japanin verkkopuolella. Se iskee muutenkin piristysruiskeen yhtiölle, joka on polkenut paikallaan pitkään. Nyt kaupan toivotaan tuovan NSN:lle mittavan maailmanlaajuisen osuuden cdma-teknologiassa.

Maailman käytetyin matkapuhelinverkkojen järjestelmä on gsm. Yhdysvalloissa käytössä on pääosin cdma-teknologia.

Täydentävä palanen

Matkapuhelimia valmistavalle kännykkä-Nokialle kauppa ei tarjoa työntöapua. Nokialla ei myöskään ole cdma-puhelinten valmistusta. FIM pankkiiriliikkeen pääanalyytikon Michael Schröderin mukaan tilanne ei ole uusi.

“Asetelma on ollut jo pitkään sellainen, että synergiaeduilla ei voida perustella sitä että yhtiössä on sekä matkapuhelin- että verkkoliiketoimintaa. Pärjääminen on muista asioista kiinni”, Schröder sanoo.

“Voi sanoa, että tämä oli täydentävä palanen. Markkinaosuudella mitattuna NSN nousee kolmannelta sijalta kuudenneksi. Teemana verkkomarkkinoilla on jo pidempään ollut, että vain suuret menestyvät.”

Pohjola Pankin analyytikon Hannu Rauhalan mukaan verkko-Nokian asema Pohjois-Amerikassa vahvistuu Motorolan kyydissä.

“Kaupan mukana Nokia Siemensiin siirtyy cdma-teknologiaa, jonka ansiosta yhtiö pystyy toimittamaan cdma-operaattoreiden laitteita ja kilpailemaan niistä”, Rauhala sanoo.

Nokia on edelleen maailman suurin matkapuhelinten valmistaja, mutta taival USA:n markkinoilla on osoittautunut kiviseksi. Yhtiö on kompuroinut etenkin älypuhelinten, kalliiden hittituotteiden markkinoilla.

Osavuosikatsauksen yhteydessä Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo painotti voimakkaasti, että Nokia on käynnistänyt paluutaistelun älypuhelinmarkkinoilla.

“Uskomme, että ensimmäisen Symbian 3-laitteemme Nokia N8:n käyttäjäkokemus on parempi kuin minkään aiemman Nokian älypuhelimen”, Kallasvuo vakuutteli.