Kannatti kysyä! Säätiö antoi vaalirahaa kaikille pyytäjille: Tehtävä työtä ruotsinkielisten terveyspalveluiden puolesta

Ennakkoilmoitusten perusteella budjettikuningas on 78-vuotias entinen kansanedustaja, joka maksaa vaalikulut kokonaan omasta taskustaan.

aluevaalit 2022
Teksti
Jukka Heinonen

Aluevaaliehdokkaiden suurin puoluekentän ulkopuolinen tukija näyttää olevan kaksikielisyyttä edistävä säätiö Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

Asia kävi ilmi, kun Suomen Kuvalehti selvitti suurimmat ehdokkaiden viranomaisille ilmoittamat vaalituet. Vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen rahoituksestaan on tehnyt lähes neljäsosa 10 584 ehdokkaasta.

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland on toistaiseksi ainoa tukija, jonka tiedetään jakaneen ehdokkaille lain sallimia enimmäissummia. Tällaiset 6 000 euron tukipotit on ilmoittanut saaneensa kaksi henkilöä, molemmat Rkp:n edustajia. Tätä suurempia tukia ehdokas saa ottaa vastaan vain puolueelta tai puolueyhdistykseltä.

Tähän mennessä vasta 20 aluevaaliehdokasta on ilmoittanut saaneensa yksittäiseltä tukijalta vähintään 2 000 euroa. Näistä tuista kahdeksan on tullut juuri Tvåspråkiga-säätiöltä.

Aluevaaleissa vaikuttaa liikkuvan vähemmän rahaa kuin vuoden 2021 kuntavaaleissa. Ehdokkaiden tähän mennessä ilmoittamat kampanjabudjetit ovat yhteensä 1,7 miljoonaa euroa, kun kuntavaalien ennakkoilmoitusten yhteissumma oli 3,1 miljoonaa euroa.