Ei kannattajia – ei linjaa: Vasemmistoliitto on juuttunut vallan marginaaliin

Puolue etsii uutta puheenjohtajaa sekavissa tunnelmissa.

Aino-Kaisa Pekonen
Teksti
Heikki Vento

Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti marraskuussa vetäytyvänsä vasemmistoliiton johdosta. Hän tulee johtaneeksi vasemmistoliittoa seitsemän vuotta. Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Oulussa pidettävässä puoluekokouksessa.

Vasemmistoliitolla on ollut neljä erilaista puheenjohtajaa. Ensimmäiselle puheenjohtajalle Claes Anderssonille poliitikon työ oli neljäs ammatti. Andersson on psykiatri, kirjailija ja muusikko.

Muista puheenjohtajista Andersson poikkeaa siinä, että ainoastaan hänen johdollaan vasemmistoliitto on voittanut eduskuntavaalit. Vuoden 1995 vaaleissa puolue sai 11,2 prosenttia äänistä ja 22 paikkaa.

Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes oli harvinaisuus, akateemisesti koulutettu taloustieteilijä. Siimes ajautui hakaukseen entisten taistolaisten kanssa erityisesti ulkopolitiikassa. Hän joutui vasemmistoliitossa poliittiseen nurkkaan ja jätti lopulta sekä politiikan että puolueen.

Keväällä kansanedustajan tehtävästä luopunut Martti Korhonen oli välikauden johtaja, duunaritaustainen entinen enemmistökommunisti. Korhosen aikana vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa eduskunnassa ja ainoan paikkansa Euroopan parlamentissa.