Kanervan anteeksipyyntö sanasta sanaan

anteeksipyyntö
Teksti
Jyrki Jantunen

Ulkoministeri Ilkka Kanervan anteeksipyyntö tuli myöhäisen yön tiedotustilaisuudessa Brysselin EU-huippukokouksessa perjantaina.

STT kysyi Kanervalta sekä kokoomuksen puheenjohtajalta Jyrki Kataiselta, onko Kanervan käytös ollut sopivaa, onko naisten vaatetuksen kysely tekstiviestein hyvää huumoria ja suhtaudutaanko kohuun Suomen poliittisessa johdossa ”pojat on poikia” -asenteella.

Kanervan vastauksen teksti sanasta sanaan alla:

”Niin, mulla on ollut ajatus siitä, että tulen omalta osaltani jollain sopivaksi katsotulla yhteisellä foorumilla esille lähipäivien aikana. Pyydän ensiksi anteeksi sitä, että olen aika monelle teistäkin tullut sanoneeksi, että en nyt lähde keskustelun tässä vaiheessa erikseen lehdille antamaan lausuntoja. On reilumpaa, että ollaan kaikki nyt tällä tavoin niin kuin kuin nyt ollaan ja tehdään niin päin, että tullaan nyt tässä ja tänään tällä tavoin ulos tämän asian kanssa. Se on yhtä hyvä kuin joku muu edessä oleva päivä. Ei sillä ole sinänsä merkitystä, mutta minusta on tärkeätä, että useammalla tiedotusvälineellä on asiallinen mahdollisuus kuulla se, mitä mulla on tähän asiaan sanottavana.

Tiedän, että olen käyttäytynyt tahdittomasti ja tiedän, että se on aiheuttanut hämminkiä ihmisten keskuudessa tavalla, joka ei kuulu asiaan. Tiedän myöskin, että asiaa on arvioitu kysyjän sanomalla tavalla, en myöskään itse lähde siitä, että tätä kuitattaisiin ikään kuin leikkimielisyyteen vedoten – siitä huolimatta, että jokainen täällä tietää, ainakin allekirjoittaneen luonnetta vähän tuntevat, että mä olen kohtuullisen luottavainen ihmisten suhteen.

Olen tehnyt tässä suhteessa virhearvion, ja kun olen sen virhearvion tehnyt, niin syy on tietenkin minun. Ja näin muodoin, tästä aiheuttamastani hämmingistä johtuen, pyydän julkisesti puolueeltani, ryhmältäni ja kaikilta niiltä suomalaisilta anteeksi, jotka pitävät tärkeänä mun työtäni. Se on mulle tärkeä asia. Mä olen saanut, kiitos näiden suomalaisten ihmisten, hyvän startin omalle työlleni tässä hallituksessa, ja sitä työtä mä haluan jatkaa keskittyen siihen työhön, omien kaikkien mahdollisesti käytettävissä olevien voimavarojeni mukaisessa järjestyksessä.

Se tietysti edellyttää, että tämän kaltainen peli on puhallettava poikki ja mun on osaltani tehtävä se, että mä puhun suuni puhtaaksi tässä asiassa. Mulla ei ole tässä asiassa mitään sellaista salattavaa, joka tuon äsken sanomani tahdittomuuden merkeissä tässä aiheuttaisi mulle sydämenväpätystä. Mä olen avoin ihminen, teen virheitä, olen sen tässä yhteydessä näin muodoin sanonut tehneeni ja pyydän sitä nöyrästi anteeksi.

Onneksi en ole aiheuttanut kenellekään toivoakseni pahaa mieltä, näistä kohteista puhuttaessa, enkä ole loukannut heitä, vaan päinvastoin olen yrittänyt olla eri tavoin myönteisellä tavalla keskustelussa mukana.

Tämä on ollut, voin teille kertoa, mulle melkoinen kujanjuoksu tämä viikko ja mä haluan, että tähän löytyy joku tolkku. Mä en ole siis syyttämässä ketään muuta kuin itseäni ja tämän asian eteenpäin vievät toimenpiteet ovat tietysti mun varassani, että tämän kaltaiselta voidaan jatkossa välttyä.

Sen lisäksi mä haluan tässä sanoa, että henkilö, joka on kai lähinnä eilen tänään ollut julkisuudessa, taiteilija – niin joudun kyllä valittaen toteamaan, että vaikka olen punnertanut sen minkä pystyn, niin en pysty palauttamaan mieleeni asianomaista henkilöä, en parhaalla tahdolla. Siitä huolimatta se ei tarkoita sitä, että hän olisi väärässä, siitä huolimatta voi olla, että olen asianomaisen henkilön jossakin nähnyt, tavannut tai keskustellut, mutta mun omassa muistikapasiteetissa niin tämä ei löydy.

Mutta niinhän se voi olla – mä en pysty muistamaan kaikkia kymmenen vuoden takaisia tapahtumia, mistä tässä on kysymys. Mutta jos olen tälle asianomaiselle taiteilijalle aiheuttanut tuskaa tai pahaa mieltä, niin olen valmis tietysti häneltä henkilökohtaisesti pyytämään anteeksi. Ei mulla ole sellaista luonnetta eikä tarkoitusta omassa elämässäni, että pyrkisin ketään ihmistä loukkaamaan tai aiheuttamaan pahaa mieltä muutoinkaan.

Ei tämä elämä ole rakennettu sillä tavalla, että muita loukkaamalla ja pahaa mieltä aiheuttamalla voitaisiin mennä eteenpäin. Kyllä tämä elämä perustuu sille, että kannustetaan toisiamme. Olen joskus ennenkin sen sanonut, ja haluan kerrata tässä, että mä kuulun niitten ihmisten joukkoon, että niin kovaa ihmistä tähän maailmaan ei ole syntynyt, joka pärjäis ilman ystävien tukea.

Näin ajattelen ja se tarkoittaa myös sitä, että mun elämänfilosofiaani, elämäntapaani ei kuulu se, että yrittäisin pistää jotain ihmistä hankalaan paikkaan. Ei. Jos olen sen tullut aiheuttaneeksi, tahtomattani, niin olen siitä pahoillani ja pyydän sitä anteeksi. Tämän enempää en pysty tästä asiasta kerta kaikkiaan teille sanomaan. Jos on aihetta myöhemmin hänellä palata anteeksipyyntöni merkeissä asiaan niin olen siihen tietysti avoimena ihmisenä tottakai valmis, mutta mun puoleltani tämän asian luonnehdinta on tässä, ja kerron sen teille täysin avoimesti.”

STT, Bryssel 14.3.2008