Kanava: Suomella on ongelma – meillä ei ole ratkaisua arvaamattoman ydinasenaapurin muodostamaan uhkaan

Dilemmaa voidaan vain yrittää hallita. Vladimir Putinilla ei ole exit-strategiaa, mutta ei myöskään sellaista armeijaa, jota hänen politiikkansa edellyttäisi.

Venäjä
Teksti
René Nyberg

Teksti on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 7/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

Sota Ukrainassa on Neuvostoliiton lähes verettömän hajoamisen viimeisin vaihe. Ydinasesuurvallan romahtaminen ilman taistelua oli historiallisesti ainutkertaista. Vladimir Putinin väite, että Neuvostoliiton hajoaminen oli ”vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi”, on Venäjän hyökkäyssodan myötä nyt tullut todeksi.

Reaktiot Venäjän Ukrainaan tekemään hyökkäykseen voi jakaa kahteen ryhmään: pettyneet ja yllättyneet. Venäjän tiedustelun epäpätevyys, vastustajan aliarviointi ja Venäjän asevoimien – jopa sen kyberoperaatioiden – ponnettomuus ja heikko taistelumoraali yllättivät kaikki.

Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin sotaan lähtö ilman, että ylipäällikkö informoi taloudesta vastaavia – pääministeriä, keskuspankin pääjohtajaa tai finanssiministeriä – päätöksestään. Ja suurin yllätys oli, etteivät ylipäällikkö ja häntä tukeneet voimamiehet, silovikit, ottaneet huomioon tai edes tienneet, kuinka syvästi riippuvainen Venäjän talous on maailmantaloudesta eli viime kädessä tuonnista.