Kanava: Kokoomus tähtää pääministeri­puolueeksi – mutta kenen johdolla ja millä aatteella?

Petteri Orpo taiteilee Elina Valtosen ja Antti Häkkäsen linjojen välillä. Äänekäs oikeistosiipi yrittää vivuttaa kokoomusta lähelle perussuomalaisia.

Antti Häkkänen
Teksti
Tuomo Yli-Huttula

”Kokoomus hakee paikkaansa muuttuneella puoluekentällä ja vilkuilee eri suuntiin. Tämä näkyy siinä, että puolueen rivit ovat hajallaan EU-, maahanmuutto- ja ympäristöpolitiikassa”, kirjoittaa Tuomo Yli-Huttula Kanava-lehden numerossa 7/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Aatteellisen sydämensä keskustaoikeistosta enemmän oikealle siirtänyt kokoomus tähtää seuraavissa eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi. Kesän 2021 kuntavaaleissa se säilytti suurimman puolueen aseman 21,4 prosentin kannatuksella. Kakkoseksi jäänyt nykyinen pääministeripuolue Sdp joutui tyytymään 17,7 prosentin kannatukseen. Alkusyksyn gallupit ovat vielä vahvistaneet kokoomuslaisten itseluottamusta.

Äänestäjät ovat yleensä tylyjä vallassa olijoita kohtaan. Suurella oppositiopuolueella on tunnetusti hyvät mahdollisuudet ponnistaa hallituksen muodostajan paalupaikalle. Kokoomuksen asemia vuoden 2023 eduskuntavaaleissa parantaa myös se, että koronakurimuksesta nousevat suomalaiset eivät enää katsele Sanna Marinin punavihreää hallitusta yhtä ihaillen kuin syvimpään korona-aikaan.

Kokoomus on niittänyt kannatusta leimaamalla hallituksen vasemmistolaiseksi. Vastakkainasettelu hyödyttää kokoomusta, mutta pitemmän päälle myös Sdp:tä.