Taistelu suosta jatkuu

Sodankylässä kiistellään Viiankiaavan alle suunnitellusta kaivoksesta. ”Kaivos kyllä tulee”, sanoo Anglo Americanin tytäryhtiön johtaja.

talous
Teksti
Elina Venesmäki

Sodankylässä maantiellä ajaa vastaan suuren kansainvälisen kaivosyhtiön Anglo Americanin auto. Vieressä aukeaa 65 neliökilometrin suursuo, Viiankiaapa. Maasto on märkää, mutta pitkospuilla riittää kulkijoita.

Samaan aikaan kiistely suon tulevaisuudesta jatkuu. Vuonna 2009 Anglo American löysi suon alta mittavan malmiesiintymän, joka sisältää muun muassa kuparia ja nikkeliä. Tällä hetkellä yhtiö täydentää ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) liittyvää selostustaan.

Lapin ely-keskus halusi alkuperäiseen asiakirjaan täydennyksiä, koska oli epäselvää, miten kaivos vaikuttaa suon vesitaseeseen. Varmuudella ei tiedetä, voivatko kaivaukset kuivattaa suon.

Viiankiaapa on moneen kertaan suojeltu: se kuuluu Euroopan unionin Natura-verkostoon ja myös kansalliseen soidensuojeluohjelmaan. Aarre suon alla on kuitenkin niin suuri, ettei kaivosyhtiö päästä siitä irti. Kaivannaisten tarve maailmassa kasvaa yleisesti muun muassa sähköautoilun lisääntymisen myötä.