Kaikki viisi puoluetta piirsivät puumerkkinsä hallitusohjelmaan – Vaikeuksia tulee heti, jos kasvu hyytyy ja jostain on karsittava

Sdp ja keskusta ottivat talouden avainsalkut. Työllisyyden kehitys ratkaisee Rinteen hallituksen onnistumisen: uudistuksia perutaan, jos työttömyys ei laske riittävästi.

Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento

Suurimmat hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja keskusta johtavat talouspolitiikkaa eduskuntavaaleihin 2023 saakka, jos puheenjohtaja Antti Rinteen (sd) torstaina tai perjantaina nimitettävä hallitus pysyy koossa koko vaalikauden.

Tulevaan hallitukseen osallistuvien puolueiden puheenjohtajat Rinne, Juha Sipilä (kesk), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r) julkistivat hallituksen salkkujaon ja ohjelman Helsingin pääkirjastossa Oodissa, jonne puoluejohtajat tulivat raitiovaunulla.

Hallitukseen nimitetään 19 ministeriä. Sdp saa seitsemän, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja Rkp kaksi ministeriä.

Pääministerin lisäksi talouspolitiikan suunnitteluun ja päätöksentekoon osallistuvat Sdp:n ministereistä työministeri ja kunta- ja omistajaohjausministeri. Neuvotteluissa sovittiin, että työministeri on työ- ja elinkeinoministeriön päällikköministeri. Kuntaministerin paikka on valtiovarainministeriössä, jota johtaa valtiovarainministeri.

Sdp:n muut ministerit ovat liikenneministeri, eurooppaministeri ja perhe- ja peruspalveluministeri. Näistä vain liikenneministeri on ministeriönsä päällikkö. Europpaministeri sijoitetaan pääministerin johtamaan valtioneuvoston kansliaan ja peruspalveluministeri sosiaali- ja terveysministeriöön.