Käänne STM:n sisäisissä kiistoissa – ylijohtaja Sillanaukeen osasto pilkottiin

Kansliapäällikön kanssa julkisesti riidellyt ylijohtaja siirtyy pienemmän osaston päälliköksi.

Aino-Kaisa Pekonen
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Sosiaali- ja terveysministeriön sisäiset kiistat saivat uuden käänteen, kun valtioneuvosto torstaina 23. huhtikuuta vahvisti ministeriön uuden organisaation.

Ministeriöstä lopetetaan ylijohtaja Päivi Sillanaukeen johtama hyvinvointi- ja palveluosasto. Muutos tulee voimaan 1. kesäkuuta.

Hyvinvointi- ja palveluosasto pilkotaan kolmeksi erilliseksi osastoksi, jotka ovat kansliapäällikkö Kirsi Varhilan alaisuudessa.

Uudet yksiköt ovat turvallisuus ja terveys -osasto, yhteisöt ja toimintakyky -osasto ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaisiin ja palveluihin keskittyvä osasto.

Ministeriön mukaan Sillanaukee sai valita, minkä yksikön päälliköksi hän siirtyy. Sillanaukee otti turvallisuus ja terveys -osaston. Muut päälliköt nimitetään myöhemmin.

 

Järjestelyt ovat tuorein lenkki STM:n sisäisten kiistojen selvittelyssä, jota ovat ryydittäneet ministeriön suuret vaikeudet koronaepidemian taltuttamisessa.

Näkyvin kiista liittyi STM:n ministereiden Aino-Kaisa Pekosen (vas) ja Krista Kiurun (sd) haparointiin julkisuudessa. Kumpikin ministeri on joutunut tarkistamaan aiempia lausuntojaan.

Pekonen vakuutti julkisuudessa, että Suomi on mukana EU:n koronan torjumiseen liittyvässä tarvikehankinnassa, vaikka Suomi oli myöhästynyt tilauksesta. Ministereiden virheet käynnistivät julkisen riitelyn STM:n sisäisestä tiedonkulusta.

Sillanaukee sanoi Ilta-Sanomissa, että yhteyksistä ministereihin vastaa kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Varhila vastasi, että myös ylijohtajat asioivat suoraan ministereiden kanssa.

Pekosen, Kiurun, Varhilan ja Sillanaukeen kiistaan liittyy myös politiikka ja kilpailu virkapaikoista. Varhila on sosiaalidemokraatti ja Sillanaukee kokoomuslainen.

Sillanaukee on ministeriön entinen kansliapäällikkö. Viime syksynä Varhila nousi STM:n ykkösvirkamieheksi. Sillanaukee putosi kansliapäällikön paikalta suuren osaston ylijohtajaksi tehtävään, josta alamäki jatkuu kesäkuussa huomattavasti pienemmän yksikön päälliköksi.