Jännitteitä puoluekokouksiin

Kokoomuksen ja keskustan kenttäväki pääsee kesän kokouksissa käsiksi keskeneräiseen sote- ja maakuntauudistukseen.

politiikka
Teksti
Heikki Vento

Sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen eduskunnassa lataa lisää jännitteitä kokoomuksen ja keskustan 8.–10. kesäkuuta pidettäviin puoluekokouksiin. Lykkäys antaa uudistusta arvostelleille kokoomuslaisille mahdollisuuden vaikuttaa puolueen linjaan puoluekokouksessa Turussa.

Hallituksen tavoitteena oli saada sote- ja maakuntauudistus valmiiksi toukokuussa. Kireä aikataulu olisi varmistanut, ettei puoluekokouksille olisi jäänyt mahdollisuutta kajota lakipakettiin. Eduskunta on kuitenkin varautunut äänestämään keskeisistä sote-laeista vasta juhannuksen jälkeen.

Kokoomuksessa näkyvin arvostelija on ollut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Hän on koko kevään ajan johtanut vyörytystä sotea vastaan. Seuraava laukaus ammutaan tiistaina 15. toukokuuta, jolloin pääkaupunkiseudun neljän kunnan valtuustojen on tarkoitus ottaa kantaa uudistukseen.

Helsingin ja Vapaavuoren kapina rasittaa kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon uskottavuutta. Vapaavuori pilkkasi epäsuorasti Orpoa Twitterissä murjaisemalla, että ”keskustalainen pääministeri johtaa kahta hallituspuoluetta kolmesta ja kolmannella ei ole näkemystä”.