Insinöörit ovat menestyneet politiikassa jo ennen Sipilää – tunnetuin oli armoton leikkaaja

Kokoomus ja vihreät ovat insinöörien suosikkipuolueet.

hallitus
Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento

Keskustan Juha Sipilän johdolla valtioneuvoston juhlahuoneistossa käytäviä hallitusneuvotteluja on seurattu erityisen tarkasti muun muassa sen takia, että Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin ollut diplomi- tai muutakaan insinööriä pääministerinä. Se on saanut monet ajattelemaan, että Sipilä tuo politiikkaan muutakin uutta kuin Smolnan neuvotteluja tahdittavan prosessikaavion.

Todellisuudessa insinöörit eivät kuitenkaan ole olleet eduskunnassa ja ministereinä aivan niin suuria harvinaisuuksia kuin Sipilään liitetystä julkisuudesta voisi päätellä.

Tunnetuin insinööri-ministeri ennen Sipilää on ollut kokoomuksen Iiro Viinanen, joka toimi valtiovarainministerinä 1991–1996. Harvempi sen sijaan muistaa, että myös kokoomuksen pitkäaikaisin puheenjohtaja, Harri Holkerin hallituksen (1987–1991) kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen oli saksalainen nahkainsinööri.

Varhaisemmalta ajalta hallituksesta muistetaan muun muassa Urho Kekkosen luottomies, diplomi-insinööri Olavi J. Mattila, jonka ura huipentui ulkoministeriyteen Keijo Liinamaan Etyk-hallituksessa 1975.

Vähän myöhemmin oli puolustusministerinä toinen diplomi-insinööri Seppo Westerlund, joka vielä hallituksessa edusti liberaaleja, mutta loikkasi myöhemmin Sdp:hen. Sukunimikaima Björn Westerlund, joka tunnetaan parhaiten Nokian pääjohtajana, toimi puolestaan V. J. Sukselaisen hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä lyhyen ajan vuonna 1961.