Huonot luvut

Yritimme saada selville, paljonko hallitus on valtiovarainministeriön mukaan säästänyt.

Suomen Kuvalehti arvioi marraskuussa, että valtiontalouden tasapainottaminen ei ole sujunut hallituksen suunnitelmien mukaan (Kankkulan kaivo, SK 46/2014). Tavoitteeksi asetettu viiden miljardin euron sopeutus on vielä kaukana. Ja vaikka tavoite vuonna 2015 saavutettaisiin, valtion menot ylittävät silti tulot vuosina 2012–2015 noin 28 miljardilla. Tilannetta havainnollistettiin kuvalla, jossa sopeutuksen jälkeen jäävä alijäämä on kaivo, ja sen pohjalla vetenä alijäämää pienentäneet menosäästöt.

Jo ennen jutun julkaisua pyysimme valtionvarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkiseltä tai valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sdp) haastattelua. Haimme tietoa siitä, miksi tavoitteista oli jääty, ja arvioita, miten ensi vuonna päästään silti maaliin. Haastattelua ei saatu, mutta alkoi kimurantti viestinvaihto.

Budjettipäällikkö totesi ensin, että olimme valinneet juttuumme huonot luvut: ne olivat eriparisia, ja antoivat tilanteesta todellisuutta raflaavamman kuvan. Tähän oli pakko tarttua ja kysyä, mitkä olisivat valtionvarainministeriön mukaan samanpariset ja paremmat luvut.

 

Yksinkertaiseen kysymykseen oli yllättävän vaikeaa saada vastausta.