Huoltovarmuuskeskus on tehnyt taas kymmenien miljoonien suojainostoja ilman kilpailutusta – Professori: Kiire ei kelpaa perusteluksi

Suojavarusteiden hankinta-ammattilainen: Tilanne ei ole ollut suojavarusteiden osalta kriittinen enää kesän 2020 jälkeen.

hankintalaki
Teksti
Mikko Niemelä

Huoltovarmuuskeskus on tilannut korona-aikana noin 270 miljoonalla eurolla terveydenhuollon suojavarusteita: kasvomaskeja, suojakäsineitä, visiirejä ja suojavaatteita.

Tilauksista peräti 93 prosenttia on toteutettu suorahankintana ilman kilpailutusta: suorahankintojen arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Suorahankintaa on perusteltu kiireellä ja sillä, että suojavarusteista on kova kysyntä maailmanlaajuisesti.

Huoltovarmuuskeskus tiedotti 9. lokakuuta 2020, että se siirtyy suunnitellusti kilpailutuksiin suojavarusteiden hankinnassa.

”Suojavarusteiden toimittajat voivat nyt ilmoittautua mukaan Huoltovarmuuskeskuksen ja Hanselin yhdessä valmistelemaan dynaamiseen hankintajärjestelmään”, HVK kirjoitti tiedotteessaan.

Suomen Kuvalehti kävi läpi HVK:n hankintoja, joita on tehty tiedotteen julkaisun jälkeen. Kävi ilmi, että HVK tekee edelleen suorahankintoja etenkin suojakäsineiden kohdalla, mutta myös hengityssuojaimia on tilattu kiireeseen vedoten. Läpikäytyjen tilausten yhteisarvo on noin 50 miljoonaa euroa.