Tilinteko lähestyy

Uusien hävittäjien käyttö- ja ylläpitokulut voivat nousta selvästi Hornetien kuluja korkeammiksi. Koska lisää rahaa ei ole luvassa, ylitykset pakottaisivat säästämään muualta puolustusbudjetista.

hävittäjät
Teksti
Matti Rämö

Vuonna 2015 käynnistetty HX-hanke lähestyy maaliviivaa: Sanna Marinin (sd) hallituksen on määrä päättää Hornetit korvaavista hävittäjistä tämän vuoden loppuun mennessä.

Vaihtoehdot ovat ruotsalainen Gripen, ranskalainen Dassault Rafale, brittiläinen Eurofighter Typhoon sekä yhdysvaltalaiset F/A 18 Super Hornet ja F-35.

Vuosina 2021–2031 Suomi maksaa 10 miljardia euroa 64 uudesta hävittäjästä ja niiden integroimisesta puolustusjärjestelmään. Pitkän maksukauden aikana esimerkiksi työn ja raaka-aineiden hinnat voivat muuttua ja valuuttakurssit vaihdella. Muutoksista riippuen 10 miljardin laskun päälle voidaan lisätä 1–1,5 miljardin euron indeksikorotukset.

Hävittäjien käyttö- ja ylläpitokuluja pimitettiin pitkään lopullisen päätöksen tekeviltä poliitikoilta. Toukokuussa 2020 puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi Suomen Kuvalehdelle, ettei kokenut vielä edes tarvitsevansa niitä: