Hallituspelin ensimmäinen kierros: Vain yksi ulkona

Juha Sipilän puolueilta saamat vastaukset paljastivat, että säästöistä on hallitusneuvotteluissa edessä tiukka vääntö.

Hallituspelin ensimmäinen kierros pudotti pois melko varmasti jo yhden ryhmän. Ellei ihmeitä tapahdu, vasemmistoliitto ei ole mukana Juha Sipilän (kesk) johtamassa seuraavassa hallituksessa.

Vasemmistoliitto kirjoitti itsensä ulos hallituskuvioista, kun se torjui valtiovarainministeriön virkamiesten jo ennen vaaleja esittämän arvion julkisen talouden tulevasta kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta.

Puolue vetosi Sipilälle tänään jättämässään vastauksessa tutkimukseen, jonka mukaan leikkaukset eivät taantumassa juuri vähennä velan tasoa, sillä mitä enemmän leikataan, sitä enemmän verotulot vähenevät ja työttömyyden kustannukset kasvavat.

Myös vihreät asettivat hallitusriman omalta osaltaan korkealle edellyttämällä, ettei se ole mukana sellaisessa koalitiossa, joka päättää uusista tai päivitetyistä ydinvoiman periaateluvista.

Muilta osin hallituskumppaneiden valinta jäi Sipilän oman harkinnan ja viikonloppuna ja ensi viikon alussa käytävien jatkokeskustelujen varaan. Kaikki suuret puolueet varoivat esittämästä ehdottomia kynnyskysymyksiä tai muuten maalaamasta itseään nurkkaan.