Hallitusohjelma kurmottaa kaivoksia – Etujärjestö tuskastui: ”Sama jos metsäsektorille määrättäisiin 500 miljoonan lisäkustannukset”

Uutisanalyysi: Kaivosten verotuksen kiristäminen oli odotettua, ja siinä näkyy vihreä kädenjälki.

Antti Rinne
Teksti
Mikko Niemelä

Antti Rinteen (sd) tuleva hallitus aikoo verottaa kaivosteollisuutta jatkossa tiukemmin. Kaivosteollisuus onkin yksi hallitusohjelmakirjausten häviäjistä, sillä toimialaa verotetaan enemmän kuin muuta teollisuutta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kaivosteollisuus siirretään ensimmäiseen sähköveroluokkaan ja energiaveropalautukset poistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtio verottaa kaivosteollisuutta tiukemmin kuin esimerkiksi metsäteollisuutta, joka on toisessa sähköveroluokassa. Sähköverotuksen kiristyminen merkitsee kaivosteollisuuden yrityksille yhteensä noin 30 miljoonan euron lisämenoja.

Hallitusohjelman kaivosteollisuutta koskevissa linjauksissa näkyy vahvasti vihreä kädenjälki, jota muut hallitusneuvottelukumppanit kannattavat vähintääkin hiljaisesti.

Keskustalle esimerkiksi on ollut tärkeää, että jos kaivosvero otetaan käyttöön, hyödyt verosta ohjataan kaivospaikkakunnalle. Niitä on Suomessa kymmenkunta.

Kaivosverosta aloitetaan selvitys, ja tähän kokonaisuuteen kuluu myös kaivosoikeuksien myyntivoiton verottamisen selvittäminen.