Hallitus välttelee yhteistä päätöstä al-Holista, koska poliittista yhteisymmärrystä ei ole – viranomaisten on pakko varautua

Ulkoministeri Pekka Haavisto selvittää asiaa keskustan ja sosiaalidemokrattien eduskuntaryhmille ja ”poliittinen linja” voi selkiintyä välikysymyksen yhteydessä.

al-Hol
Teksti
Heikki Vento Mikko Niemelä Karoliina Paananen

Al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta tuli pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ensimmäinen ongelma. Hallituspuolueet eivät ole pystyneet tai halunneet tehdä valtioneuvostossa päätöstä al-Holin leirin suomalaisten auttamisesta.

Hallituksen toiminnalle on kaksi syytä: puolueiden erimielisyydet ja mahdollisen kotiuttamisoperaation varmistaminen. Tämä on johtanut siihen, että korkein vastuu toiminnasta on jäänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr).

Näkyvimmin vastakkain ovat olleet keskusta ja vihreät. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni vahvisti Yleisradiolle puolueensa linjan. Keskusta auttaisi vain leirin suomalaislapsia.

”Lapsia täytyy auttaa, mutta aikuisia ei. Äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minusta pidä auttaa”, hän sanoi.

Leirillä on noin 40 suomalaista, joista aikuisia naisia kymmenkunta. Heistä jotkut ovat saattaneet osallistua terroristiseen toimintaan.