Hallitus lupaa ainakin 100 uutta työntekijää virastoihin, jotta vihreän siirtymän hankkeet nopeutuisivat

Ministeriöissä valmistellaan myös säännökset, jotta hankkeiden valitusprosessit sujuisivat jouhevasti hallinto-oikeuksissa.

kehysriihi
Teksti
Mikko Niemelä

Suomi pyristelee nyt entistä konkreettisemmin eroon venäläisestä fossiilisesta energiasta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus päätti kehysriihessä 37 miljoonan euron lisämäärärahasta, joka suunnataan vihreän siirtymän investointien lupamenettelyjen vauhdittamiseen vuosien 2023–2026 aikana.

Käytännössä aveille, elyille, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille ja kunnille annetaan lisää rahaa, jotta muun muassa tuulivoima- ja aurinkovoimahankkeet edistyisivät nopeammin.

Tavoitteena on, että etusijalla olevien investointien lupakäsittelyjen kesto olisi enimmillään 12 kuukautta. Nyt lupaprosessit ovat voineet kestää jopa vuosia.

Suurin potti rahoista menee elyille ja aveille. Rahoilla on tarkoitus palkata aveihin 40 ja ely-keskuksiin 60 uutta työntekijää. Kaivoksien valvonnasta vastaavalle Tukesillekin myönnetään puolen miljoonan euron määräraha.

Lisäksi kunnille ja maakuntien liitoille suunnataan tukirahaa 1,5 miljoonaa euroa vihreän siirtymän hankkeisiin. Tuilla on tarkoitus nopeuttaa lupa- ja kaavoitusmenettelyjä etenkin tuulivoimarakentamisessa.