Hallitus hätäistunnossa Nokian irtisanomisten vuoksi

hallitus
Teksti
Pekka Anttila
Nokian matkapuhelintehdas Salossa 8. helmikuuta 2010. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Pääministeri Jyrki Katainen, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, työministeri Lauri Ihalainen ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies ovat kokoontuneet pikavauhdilla järjestettyyn hätäistuntoon. Tapaaminen järjestettiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun Nokia ilmoitti irtisanovansa Salon matkapuhelintehtaaltaan noin tuhat työntekijää.

Istunnossa ministereille annetaan tarkka tilannekuva tapahtumista. Virkamiehet ovat valmistelleet linjausvaihtoehtoja, joihin tilanteen vuoksi voidaan ryhtyä.

Vastuuministereistä Lauri Ihalainen ja Jyri Häkämies ovat lähdössä päivän aikana Saloon tapaamaan kaupungin ja Nokian edustajia.

Avainministereiden tapaamisessa käsitellään työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltua varautumissuunnitelmaa. Kyseessä on operatiivinen suunnitelma miten tilannetta aletaan hoitaa, jos uhkakuva irtisanomisineen toteutuu.

Suunnitelman laatimisessa ovat olleet mukana Salon kaupunki, elinkeinotoimi, paikallinen ely-keskus, TE-toimisto, Nokian johtoa sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustaja.

Kyseessä on hallitusohjelmaan kirjattu vaatimus ennakoivan rakennemuutoksen tekemisestä. Nokia-klusterista vähenee kuluvan ja ensi vuoden alkupuolella 5000-6000 työntekijää. Vähennykset koskevat Nokiaa, Nokia Siemens Networksia sekä näiden yhtiöiden alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita.

Isku on kova, koska laajat irtisanomiset ajoittuvat hyvin lyhyelle aikavälille.

Salon osalta valmistelua on tehty jo sen jälkeen, kun Nokia ilmoitti syyskuussa joutuvansa todennäköisesti irtisanomaan työntekijöitä.