Hallituksen sote-uudistuksen aikataulut taas pettämässä – maakuntien aloitus voi siirtyä vuodella

Jättiuudistuksen lykkääntyminen oli esillä hallituksen kehysneuvottelujen yhteydessä. Taustalla on kansanedustajien työruuhka.

Krista Kiuru
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Eduskunnan käsittelyssä oleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja maakuntahallinnon aloitus on vaarassa siirtyä, ellei eduskunta pysty hyväksymään sen käsittelyssä olevia lakeja ennen kansanedustajien kesälomia.

Soten kohtaloa sivuttiin hallituksen keskiviikkona alkaneissa talouden kehysneuvotteluissa. Mahdollisen lykkäyksen otti esille perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Kiurun huolen jakaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk). Valiokunnan pitäisi saada mietintönsä valmiiksi toukokuussa, jotta täysistunnolla olisi mahdollisuus hyväksyä lait lopullisesti ennen eduskunnan istuntotaukoa.

”Jos prosessi liukuu heinäkuun yli, uudistuksen toimeenpano siirtynee vuoteen 2024”, Lohi sanoo.

Hallituspuolueiden alkuperäisen suunnitelman mukaan soteen ja uuteen maakuntahallintoon on tarkoitus siirtyä vuoden 2023 alussa. Ensimmäiset maakuntavaalit on suunniteltu pidettäviksi vuoden 2022 alussa.

Uudistuksen toteutuksen venyminen tarkoittaisi sitä, että maakuntavalit järjestettäisiinkin vasta vuoden 2023 alussa. Silloin kalenterissa ovat myös seuraavat eduskuntavaalit.

Lohen mielestä uudistusta pitää tarvittaessa siirtää vuodella.  Puolen vuoden lykkäys, esimerkiksi heinäkuun alkuun, on hallinnollisesti hankala.

”Kunnat toimivat vuosikalenterin mukaan. Isot uudistukset pitää ajoittaa vuodenvaihteeseen”, Lohi sanoo.

 

Uudistuksen aikatauluongelmat liittyvät eduskunnan työkiireisiin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää saada seitsemän muun valiokunnan lausunnot ennen kuin se voi tehdä mietintönsä täysistunnolle.

Valiokuntien lausuntojen ohjeellinen valmistumispäivä oli 16. huhtikuuta eli viime viikon perjantaina.

Tärkein lausunto on perustuslakivaliokunnan valmistelussa. Se ottaa kantaa uudistuksen perustuslainmukaisuuteen. Antti Rinteen (sd) johtaman valiokunnan luupin alla ovat Uudenmaan erityisjärjestelyt ja soten rahoitus.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on ollut vireillä yli kymmenen vuotta. Se on kaatunut poliittisiin tai perustuslaillisiin ongelmiin kolme kertaa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus erosi kevättalvella 2019 sen jälkeen, kun sen valmistelema sote kariutui eduskunnassa.