Finnairin ja Baronan kiista muuttui propagandasodaksi

Barona Group
Teksti
Kustaa Hulkko
Laukkusuma
Laukkusuma syntyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo marraskuun lopussa. Kuva Hannu Lindroos / SKOY

Finnairin ja sen työntekijäryhmien väliset työmarkkinariidat ovat yltyneet huhukampanjaksi yhtiön johdon ja hallituksen jäsenten toimista.

Yksi väitteistä on se, että Finnairin 31. tammikuuta väistyvä toimitusjohtaja Jukka Hienonen, matkapalveluiden johtaja Kaisa Vikkula ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell omistaisivat Barona-yrityksen, jolle Finnair myi marraskuussa 2009 tytäryhtiönsä Northportin matkatavaratoiminnan Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tosiasiassa Baronan omistavat puoliksi pääomasijoittaja Sponsor ja Baronan johto.

Toisen väitteen mukaan Taxell olisi Hienosen appiukko. Sekään ei pidä paikkaansa.

Barona-ulkoistus hermostutti Ilmailualan unionin (IAU) työntekijät, joiden protestit ovat viime viikkoina sotkeneet matkatavaroiden kulkua. Viime syksynä Finnairin toiminta kärsi lentäjälakosta.

Helsingissä levitetään myös monistetta, jossa on tietoja Hienosen ja hallituksen jäsenten yhteyksistä Sponsorin rahastoihin varojaan sijoittaneisiin yhtiöihin.

Viesti on selvä: on epäilyttävää olla yhtä aikaa sekä myyjän että ostajan roolissa. Monisteen mukaan Hienonen istuu Ilmarisen ja Pohjolan hallituksissa ja myös Finnairin hallituksen jäsenillä on yhteyksiä Sponsorin sijoittajiin.

Hienonen: ”Absurdia”

”Absurdia”, Hienonen kuittaa vihjauksen. Hän oli Ilmarisen hallituksen jäsen 2006-2009.

Ilmarinen on tehnyt 10 miljoonan euron sijoituksen Sponsor II -rahastoon. Siitä Baronan osuus on vajaa miljoona euroa, siis joitakin promillen sadasosia Ilmarisen 26 miljardin euron sijoitussalkusta.

Hienonen korostaa, että Ilmarisen hallituksen jäsenenä hän ei ole vaikuttanut yhtiön sijoituksiin eikä hänen ansioillaan ole yhteyttä Ilmarisen sijoitustuottoihin. Sama pätee myös Pohjolaan.

”Jos kriteerit haetaan näin kaukaa, on vaikea löytää montakaan suomalaista yritysjohtajaa, joka voisi ilman jääviysongelmia solmia sopimuksia toisten suomalaisten yritysten kanssa.”

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari torjuu ajatuksen, että järjestö olisi vihjausten takana.

”Ihmiset istuvat hallituksissa ja yrittävät parhaansa. Sen selvittely ei ole meidän asiamme.”

”Me mietimme enemmän työntekijöiden asemaa.”