Filosofi Tommi Uschanov: Paavo Arhinmäestä vasemmiston oma Timo Soini

Paavo Arhinmäki
Teksti
Leena Sharma
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Paavo Arhinmäki voi yhdistää vasemmiston äijäimagollaan, arvioi Mikä vasemmistoa vaivaa -pamfletin tekijä Tommi Uschanov.

Tommi Uschanov

Tommi Uschanov, 34, arvioi vasemmiston tilaa viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan. Hän listaa liikkeen ongelmiksi huonon historiantuntemuksen, numerotiedon väheksymisen ja älyllisen laiskuuden. Kuva Petri Kaipiainen


Nostaako tuore puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton uuteen nousuun, kirjailija-filosofi Tommi Uschanov?

“Jos joku nostaa, niin se on hän. Tämä on ensimmäinen puheenjohtajavaihdos Suomessa pitkään aikaan, joka antaa mahdollisuuden muuttaa puolueen linjaa.”

Millä eväillä nousu tapahtuu?

“Suomessa poliitikko on vakava ihminen, joka tulee vakavana kameroiden eteen ja sanoo jotain ikävää. Timo Soini on tarjonnut ainoan vaihtoehdon nykypolitiikalle. Vasemmistoliiton kannatusta vuoti eurovaaleissa perussuomalaisille. Arhinmäestä voisi tulla vasemmiston Soini, mies joka menee kansaan. Hänellä olisi ainutlaatuinen mahdollisuus luoda uudenlainen poliittisen puhumisen tapa, osoittaa että perussuomalaisten ulkopuolellakin on mahdollista puhua kansalle asioista niin kuin ne ovat.”

Arhinmäen pitäisi siis ryhtyä populistiksi?

“Ei, mutkat suoraksi vetävä populismi ei ole kansantajuisen puheen edellytys. Jos Arhinmäki viitsisi paneutua omaan viestiinsä, hän olisi yhtä vetävä ja “äijämäinen” puhuja kuin Soini, mutta sen lisäksi hän puhuisi totta. Se toisi kilpailuedun. Soini esittää hatusta vedettyjä väitteitä tai tulkitsee tilastoja tahallaan väärin, eikä kukaan ole noussut tätä vastaan. Suurten eduskuntapuolueiden puheenjohtajien poliittinen yleissivistys ei ole kovin paljon parempi kuin riviäänestäjän.
Ei sellaista poliittista ideologiaa olekaan, jota kaikki saatavilla olevat faktat palvelisivat, aina löytyy jotain, joka on omalle puolueelle kiusallista. Ehkä juuri tämä estää poliitikkoja menemästä faktalinjoille.
Tämä näkyy esimerkiksi vaalikampanjoissa. Olen seurannut politiikkaa parikymmentä vuotta, mutta en muista yhdelläkään suurella tai keskisuurella puolueella yksissäkään vaaleissa yhtäkään kampanjaa, joka olisi perustunut esimerkiksi lukuihin. Kuitenkin juuri luvut kuvaavat yhteiskuntaa eikä suinkaan mainostoimistossa kyhätty pastellinvärinen vauvankuva.”

Jos yleissivistyksen puute on tyypillistä kaikille suomalaispoliitikoille, miksi eniten on kärsinyt vasemmiston kannatus?

“Faktat, esimerkiksi prosenttiluvut, puhuvat keskimäärin enemmän vasemmistolaisen politiikan puolesta. Vasemmistossa ei kuitenkaan tunneta riittävän hyvin faktoja, jotka ajaisivat heidän omaa asiaansa. Sivistymättömyys toimii suhteessa paljon enemmän vasemmistoa kuin muuta puoluekenttää vastaan.”

Vasemmistonuoret ovat kritisoineet puoleen mielikuvapolitiikkaan perustuvia vaalikampanjoita “Sydämesi puolella” ja “Omatuntosi ajattelee kuten me”. Yhdytkö kritiikkiin?

“Kyllä. Aivosi ajattelee kuten me, olisi parempi lause. Mutta on vaivalloisempaa tehdä tosiasioihin pohjautuvaa politiikkaa kuin mielikuvapolitiikkaa. Tässä on jäänyt aukko, jonka hyödyntäjä voisi tulla mistä päin tahansa poliittista kenttää, kun kaikki kilpailevat yksipuolisesti mielikuvapolitiikalla.”

Kuinka kauan kestää ennen kuin puolueen sisäinen louskutus Arhinmäkeä vastaan käynnistyy?

“Se on jo melkein käynnistynyt. Vasemmistoliiton historiallinen rasite on se, että puolue on monessa suhteessa kahden täysin vastakkaisia asioita edustaneen puolueen työn jatkaja.Yksi suuri avoin kysymys on, millaiseksi Arhinmäen suhde muodostuu puolueen vähemmistösiipeen. Jo se, että julkisuudessa myönnettäisiin kahtiajaon olemassaolo, olisi askel eteenpäin. Edelliset puheenjohtajat ovat olleet niin diplomaattisia, että ovat vasta oman eroilmoituksensa yhteydessä myöntäneet, että ero johtuu osaltaan tästä kahtiajaosta.”

Voiko Arhinmäen “äijäimagosta” olla apua änkyräsuhteiden luomisessa?

“Kyllä, hyvinkin. Hän on ihminen, jota ei voida kuitata puolueen perinteiselle kulttuurille ulkopuolisena kuten Suvi-Anne Siimes. Arhinmäen olemus herättää psykologista tuttuuden tunnetta monissa vanhemmissa kannattajissa.”

Arhinmäellä on kuitenkin myös hulinoitsijan ja anarkistin maine?

“Se on varmaan rasite joidenkin näkökulmasta, mutta toisille juuri tämä tekee hänestä houkuttelevan. On vaikea arvioida onko hulinoitsijamaineen aiheuttama kannatustappio suurempi kuin sen tuoma kannatusvoitto.”

Sekä vihreät että vasemmistoliitto ovat hiljan todenneet, että heidän täytyy ryhtyä myös yrittäjien puolueeksi. Miksi tällainen linjaus?

“Mielestäni on hyvä asia, jos vasemmistoliitto katsoo pienyrittäjien etujen perään. Mutta pitäisi esittää konkretiaa: mikäli vasemmistoliitto nousee seuraavien vaalien jälkeen hallitukseen, teemme sitä ja tätä pienyrittäjien eteen. Pelkkä ilmoittautuminen jonkun asia ajajaksi ei riitä. Vasemmistoa on vaivannut muuta poliittista kenttää enemmän se, että on luotettu pelkän ilmoittautumisen voimaan. Ollaan ilmoitettu että olemme omasta mielestämme tätä ja sitten on jääty odottamaan, että se riittää, kertomatta mitä se konkreettisesti tarkoittaa.”

SAK puolestaan on ilmoittanut alkavansa ajaa sateenkaariväen asiaa. Saadaanko tällaisilla avauksilla jotain aikaiseksi ja ovatko ne uskottavia?

“Kaikesta muusta vasemmiston alamäestä huolimatta SAK on voimakas toimija tässä maassa. Jos se lähtee tosissaan ajamaan tätä, se myös saa tuloksia aikaan. Mutta kaikki riippuu taas siitä, ovatko he tosissaan vai puhutaanko, mitä sylki suuhun tuo.”

Nykyään kuulee usein väitettävän, että arvokonservatiivi vs. arvoliberaali -jaottelu on perinteistä oikeisto-vasemmisto -jaottelua tärkeämpi?

“Jossain suhteessa se pitää paikkansa ja jossain suhteessa ei. Kun kaikki uskovat siihen, siitä on vaivihkaa tullut totta. Näkisin, että tämä uskomus toimii vasemmistoliittoa vastaan perussuomalaisten ja vihreiden eduksi. Vasemmistoliitto erottuu muista puolueista nimen omaan vasemmistolaisuudellaan.”