Fennovoima: Hanhikiven mielenosoitukset eivät vaikuta ydinvoimalahankkeen aikatauluun

Ilkivalta on aiheuttanut voimalatyömaalla noin puolen miljoonan euron tappiot.

Fennovoima
Teksti
Teppo Tiilikainen

Fennovoima vakuuttaa, etteivät Pyhäjoen työmaalla jatkuvat mielenosoitukset ja vahingonteot vaikuta ydinvoimalahankkeen etenemiseen.

”Kysymys on häiriön aiheuttamisesta ja ilkivallasta, johon olemme varautuneet. Yksittäisiä koneita on pysähtynyt, mutta sillä ei ole vaikutusta kokonaisaikatauluun”, projektijohtaja Minna Forsström sanoi keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Fennovoiman työmaalle tunkeutui tiistaina kymmeniä ydinvoiman vastustajia. He vahingoittivat yhtä poliisiautoa rikkomalla ikkunan ja hakkaamalla lommoja sen kylkeen. Toista poliisiautoa ja ulkopuolista siviiliautoa kohti heiteltiin kiviä.

Poliisi otti kiinni 37 henkilöä, joista kolmasosa oli ulkomaalaisia. Suurin osa heistä on EU-kansalaisia, mutta mukana oli ydinvoiman vastustajia myös Yhdysvalloista ja Australiasta.

Forsströmin mukaan Fennovoima on tehnyt viime kesän jälkeen yli sata rikosilmoitusta ydinvoimalatyömaan häirinnästä. Ilkivalta on kohdistunut lähinnä alihankkijoihin, joista valtaosa on suomalaisia urakoitsijoita.  Aktivistit ovat rikkoneet muun muassa ikkunoita ja koneita. Pari viikkoa sitten he hinasivat auton Hanhikiveen johtavalle tielle ja syttyvät sen tuleen. Forsström arvioi, että ilkivalta on aiheuttanut tähän mennessä noin puolen miljoonan euron tappiot.