”Euroopan ylpeys” koki mahalaskun: Airbus lopettaa superjumbon, jonka piti tarjota Patrialle pääsy isojen poikien pöytiin

Uutisanalyysi: Jämsän Hallissa jatkuvat A380:n tuotetuki ja osien valmistus muihin Airbusin koneisiin. Uusiakin asiakkuuksia on luvassa, kertoo yksikön johtaja.

Airbus
Teksti
Jyri Raivio

Eurooppalainen ilmailuteollisuuskonsortio Airbus tunnisti viimein synkät tosiasiat, nieli ylpeytensä ja ilmoitti lopettavansa tuoteperheensä suurimman koneen A380:n tuotannon. Viimeinen niin sanottu superjumbo valmistuu vuonna 2021.

Lopettamispäätöstä edelsi tiivis neuvottelurupeama tämän konetyypin suurimman asiakkaan Emirates-lentoyhtiön kanssa. Se oli tilannut jo käyttämiensä 109 koneen lisäksi 53 konetta, mutta halusi talousongelmissaan pienentää ostostaan.

Lopulta sovittiin vain 14 koneesta, joiden lisäksi Emirates osti Airbusin kaksimoottorisia pitkän matkan koneita. Kun nimet oli saatu papereihin, Airbus lähetti tiedotteen, jossa se ilmoitti A380-ohjelman lopettamisesta.

”Tämän päätöksen seurauksena meillä ei ole merkittävää A380:n tilauskantaa eikä mitään perustetta tuotannon ylläpitämiseksi. Seurauksena on A380-koneiden valmistuksen päättyminen vuonna 2021.”

Näin kirjoitti Airbusin pääjohtaja Tom Enders torstaiaamuna julkaistussa tiedotteessa.