EU-ministerit sulkeutuivat päättämään Itämeren kalastuksesta: lohikiintiö jätettiin liian suureksi ja kaikki maat olivat tyytyväisiä

Uutisanalyysi: Kokousten kulusta tiedotetaan äärimmäisen vähän. Tiedossa ei ole edes se, mitkä maat estävät kalastuksen tuomisen kestävälle tasolle.

ammattikalastajat
Teksti
Mikko Niemelä

EU:n kalastusministerit ovat päättäneet kokouksessaan jälleen kerran siitä, mitä kaloja ja paljonko niitä Itämerellä saa kalastaa. Päätös tehdään vuosittain, tämänkertainen koskee vuotta 2020.

Kymmenestä kalalajista yhdeksän kiintiötä laskettiin. Turskan kalastaminen käytännössä kiellettiin kokonaan. Perusteena on se, että turskakannan elinvoima on Itämerellä surkea.

Itämeren kalastuksen suurin kipupiste ja polikoinnin kohde on kuitenkin edelleen lohi. Sen kaupalliseksi kalastuskiintiöksi määriteltiin noin 86 000 lohta. Kiintiötä supistettiin viidellä prosentilla, mutta se on edelleen yli tieteellisen suosituksen. Tutkijoiden suositus on, että Itämeren alueen EU-maat pyytäisivät enintään noin 60 000 kalaa vuodessa.

Koska Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana, tämänkertaiset neuvottelut käytiin maatalousministeri Jari Lepän (kesk) johdolla.

Neuvottelujen jälkeen ministeri Leppä tiedotti ympäripyöreään tyyliin EU-ministereiden päätöksistä: neuvottelut olivat tietenkin ”vaativat”, mutta silti niihin oltiin lopulta ”tyytyväisiä”.