
Etla: Valtio tienaisi paljon suurituloisten verotusta keventämällä – professori: tutkimuksesta ei voi tehdä vahvoja suosituksia poliitikoille
Kun Tanskassa kevennettiin eniten ansaitsevien verotusta, työtä vaihtaneiden suurituloisten palkat kasvoivat, tuore tutkimus kertoo. Professori pohtii, kuinka suureen joukkoon tulos on yleistettävissä.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että korkeimpien marginaaliverojen alentaminen kasvattaisi Suomen verotuloja. Näkemys perustuu Tanskassa elokuussa julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan verotuksen keventäminen kasvattaa työntekijöiden ahkeruutta ja ansioita enemmän kuin on aiemmin arvioitu.
Marginaali- eli rajavero tarkoittaa sitä veroa, joka menee lisätulosta. Hyvätuloisten marginaaliverot ovat Suomessa korkeat. Jos esimerkiksi 60 000 euroa vuodessa ansaitseva saa palkankorotuksen, siitä menee veroihin ja veroluontoisiin maksuihin yli puolet.
Etla on vuosia kannattanut korkeimpien marginaaliverojen alentamista sillä perusteella, että tämä kannustaisi ihmisiä työskentelemään ahkerammin, ja talouskasvu kiihtyisi. Joulukuussa 2022 Etla esitti, että tällainen veronalennus voisi olla valtiolle ”jopa kustannusneutraali”, mutta nyt tutkimuslaitos on muuttanut arviotaan entistä myönteisemmäksi.
Käytännössä verotuksen keventäminen on vaikeaa maassa, joka kärsii julkisen talouden velkaongelmasta. Korkeimpien marginaaliverojen alentaminen olisi kuitenkin pitkän aikavälin politiikkaa, joka lisäisi julkisen sektorin tuloja, kirjoittavat Etlantoimitusjohtaja Aki Kangasharju ja tutkimusjohtaja Tero Kuusi 1. syyskuuta julkaistussa kolumnissaan.