Hidasta matkailua

Korona ei kaatanut pohjoisen firmoja pelättyyn tahtiin. Nyt ollaan kantokyvyn äärirajoilla, sanoo Rovaniemen matkailupomo.

koronavirus
Teksti
Petri Pöntinen

Hallitus on luopumassa laajoista kansallisista koronarajoituksista lokakuussa. Millaisia päätöksiä Lappi odottaa, jotta matkailu alkaa palautua normaaliksi, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen?

”Tarvitsemme selkeän yksinkertaisen mallin. Milloin matkustaminen on mahdollista ja millä ehdoin? Linja ei voi olla tiukempi kuin eurooppalainen käytäntö, muutoin viestintä on meille hyvin vaikeaa. Olemme kantokyvyn äärirajoilla. Toinen koronatalvi putkeen olisi todella painajaismainen.”

Lappiin ennustettiin jopa 150:tä matkailualan konkurssia tämän vuoden keväälle, mutta vain pari yritystä kaatui. Miksi Lappi on selvinnyt niin hyvin?

”Se on hyvä kysymys. Pienissä yrityksissä on laitettu firma pöytälaatikkoon ja menty toiselle alalle töihin. Isoimmissa safari- ja hotelliyrityksissä valtion tuki on kenties auttanut pahimman yli. Nyt yritysten kassat ovat tyhjät, varaa ei ole juuri mihinkään. Irtainta omaisuutta on myyty pois.”