Eläkeraivoa Venäjällä

Putin ja Medvedev yrittävät nostaa eläkeikää ja menettävät kannatustaan.

raha
Teksti
Teppo Tiilikainen

Presidentti Vladimir Putin on joutunut huomaamaan, että epäsuosittujen rakenneuudistusten toteuttaminen on Venäjällä lähes yhtä hankalaa kuin demokraattisissa länsimaissa, joissa poliitikot joutuvat pelkäämään äänestäjien reaktioita.

Putinin kansansuosio on perustunut elintason nousuun, joka on johtunut raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kohoamisesta viime vuosikymmenellä. Nyt on tultu käännekohtaan. Energian vientiin nojaava talous ei kestä nykyistä eläkejärjestelmää, joka päästää naiset töistä 55- ja miehet 60-vuotiaina.

Pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus ilmoitti kesäkuun puolivälissä, että naisten eläkeikä nostetaan asteittain 63 vuoteen ja miesten 65:een. Hallitus pelkäsi kritiikkiä, ja suunnitelma julkistettiin samana päivänä, kun tiedotusvälineet keskittyivät jalkapallon MM-kisojen avajaisiin Moskovassa.

Venäjän duuma hyväksyi hallituksen esityksen alustavasti kesäkuussa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän äänillä. Kremlin politiikkaa yleensä lojaalisti tukevat kommunistit äänestivät tällä kertaa vastaan, vaikka hekin tietävät, että järjestelmä on pakko uudistaa, jos eläkkeitä aiotaan maksaa myös tulevaisuudessa.