Edustaja Rehulan punoittavat korvat

Juha Rehula
Teksti
Karri Kokko

Kansanedustaja Juha Rehulan korvien väri vihjaa, että Tehy-lain käsittely on hallituspuolueiden hanskassa.

Teksti Matti Simula

Muutamat kansanedustajat pitävät Juha Rehulan (kesk) korvia poliittisen tilanteen hektisyyden barometrinä. Mitä enemmän ne punoittavat, sitä kuumempi on tilanne.

Rehulan johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli perjantaina esitystä, jolla pyritään takaamaan potilasturvallisuus Tehyn mahdollisen työtaistelun aikana.

”Tilanne ei ole paha. Juhan korvat ovat normaalin väriset”, diagnosoi kansanedustaja Mika Lintilä (kesk) Rehulan saapuessa kokouksen jälkeen eduskunnan kahvilaan.

Samaa levollisuutta huokui wieninleikettä nauttinut pääministeri Matti Vanhanen (kesk).Hänestä tsunamikatastrofin uhrien evakuointi 2004 oli paljon tiukempi paikka.

”Lääkärit esittivät silloin, että Finnairin koneeseen rakennettaisiin lääkintäosasto. Sanoin, että ryhtykää töihin, rahat etsitään jostakin. En tiedä, paljonko silloin ylitin valtuuksiani”, pääministeri muisteli.

Tämän hetken polttava asia eli poikkeuslaki velvoittaisi hoitajia osallistumaan kiireellisimmän hoidon antamiseen mahdollisen työtaistelun aikanakin. Se koskisi kerrallaan noin tuhatta hoitajaa. He joutuisivat tekemään normaalia enemmän ylitöitä, mutta saisivat myös 1,3-kertaista palkkaa. Määräysvalta asiassa olisi lääninhallituksilla.

Lain lähetekeskustelu oli myrskyisä. Hallituksen ja opposition rintamalinjat pitivät hyvin.

Ainoan särön synnytti arkkiatri Risto Pelkosen sovittelulautakuntaa kuuluva kansanedustaja Paula Sihto (kesk). Hän yllätti kommentoimalla tilannetta, vaikka lautakunnan työ on pahasti kesken.

”Hallituksen lakiesitys vaikeuttaa lopullisen sovinnon tekemistä. Minulla on tunne, että joukkoirtisanoutumiset realisoituvat lain myötä”, hän latasi.

Sovintolautakunnan jäsen Sihto siis käytännössä ennusti työtaistelun alkua. Samalla ensimmäisen kauden kansanedustaja taisi nakuttaa lisänauloja poliittisen uransa arkkuun.

Eero Heinäluoma (sd) toisti tänään, etteivät demarit äänestä tämän esityksen puolesta. Puoluejohtaja painotti sanaa ”tämä”. Painotus synnytti epäilyn, että demarit voisivat muuttaa kantaansa, mikäli valiokuntakäsittelyissä tehdään muutoksia lain sisältöön.

Perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuuleminen teki selväksi, että esitystä todella joudutaan hiomaan. On mahdollista, että laki voidaan hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä.

Demarit varmaan toivovat, ettei lain hyväksymisessä sovelleta viiden kuudesosan enemmistöä edellyttävää vaikeutettua lainsäätämisjärjestystä. Silloin demariedustajat voisivat vastustaa lakia ottamatta silti vastuuta työtaistelun mahdollisesti aiheuttamista kuolemista ja vammautumisista.

Vanhanen toivoo, että työkiista ratkeaa siten, että hallitus voi vetääpoikkeuslakiesityksensä eduskunnasta.

Ellei pääministerin toive toteudu, noin 12800 tehyläistä hoitajaa irtisanoutuu viroistaan marraskuun 20. päivänä.