Eduskunnan ex-talouspäällikkö tylyttää: Pääsihteeri Tiitinen törsäsi, puhemies Lipponen kiukutteli ja törsäsi

Pertti J. Rosila jakaa kirjassaan myös kehuja: Sauli Niinistö laittoi kuriin eduskunnan rahankäytön, Maria Lohela alkoholinkäytön.

eduskunta
Teksti
Tuomo Lappalainen

Eduskunnan viime vuonna eläkkeelle jäänyt talouspäällikkö Pertti J. Rosila (kok) ei säästele tuoreessa Arkadianmäen kirstunvartija -kirjassa (Tammi) sanojaan, kun hän muistelee, mihin kaikkeen parlamentissa on vuosien varrella törsätty rahaa.

Rosila arvostelee kovin sanoin erityisesti vähän häntä ennen eläkkeelle jäänyttä Seppo Tiitistä (kesk), joka toimi eduskunnan korkeimpana virkamiehenä, pääsihteerinä, melkein neljännesvuosisadan.

Tiitisen tuhlailevainen rahankäyttö huipentui vuosina 2006–2007 eduskunnan satavuotisjuhliin, joiden kustannukset karkasivat täysin käsistä.

Tiitinen johti pääasiassa eduskunnan korkeista virkamiehistä koostunutta satavuotistyöryhmää, jota Rosila kutsuu pilkallisesti ”ohjelmatoimistoksi”. Tämä aivoriihi improvisoi pitkin matkaa aina vain uusia rahareikiä, niin että Rosilan oli eduskunnan budjettia laatiessaan vaikea pysyä perässä.

Eduskunnan rahaa paloi myös muiden järjestäjien tilaisuuksiin, kuten Radion sinfoniaorkesterin Sibelius-juhlakonserttiin.