”Brysselin pakkovalta” ja ”röyhkeät komissaarit” – EU:ta vastustamalla kalastetaan taas ääniä

Populismi väritti välikysymyskeskustelua ennallistamisasetuksesta. Ensi kevään eduskuntavaaleista voi tulla kaiken muun lisäksi myös EU-vaalit.

Entinen keskustavaikuttaja, takavuosina muun muassa pääsihteerinä puolueen opiskelijajärjestössä ja EU-parlamenttivaltuuskunnassa toiminut Tuomo Lamponen piti eduskunnan keskiviikkoista välikysymyskeskustelua yhdenlaisena kansanvallan pohjanoteerauksena.

”Jos se näyttää populismilta, kuulostaa populismilta ja haisee populismilta, niin silloin erittäin suurella todennäköisyydellä kyseessä on populismi”, Lamponen twiittasi.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin jättämä välikysymys koski EU:n komission kesäkuussa ehdottamaa niin sanottua ennallistamisasetusta. Sen tavoitteena on elvyttää luonnon monimuotoisuutta muun muassa palauttamalla laajoja alueita seitsemänkymmenen vuoden takaiseen tilaan.

Vertailuvuosi 1952 on Suomelle hankala, sillä täällä oli silloin vielä paljon luonnontilaista metsää, toisin kuin niissä Euroopan maissa, jotka olivat teollistuneet jo aikaisemmin. Siksi myös ennallistamisen hinta uhkaa kasvaa paljon suuremmaksi kuin EU:ssa keskimäärin.