Bitcoin: nerokas maksuväline vai finanssipommi?

Miten käy, kun kumoukselliseksi mainostetulla virtuaalivaluutalla ostaa purilaisen?

bitcoin
Teksti
Jarmo Raivio

On monta tapaa kokeilla digitaalista kryptografista hajautettua maailmanvaluuttaa. Yksi niistä on mennä Pasilan asemalle perjantai-iltapäivänä kello 16.00. Siellä asemahallin kulmakahvilan edessä odottaa Jii, juuri niin kuin sovimmekin.

Jii tilaa kahvin ja vuohenjuustoleivän, ja istumme pöytään. Hän on luvannut myydä minulle yhden bitcoinin, virtuaalirahan, joka sanojasta riippuen on joko uudenlaisen rahatalouden nerokas kulmakivi tai riskisijoituksen ja epämääräisen teknohuijauksen piirteitä yhdistävä finanssipommi.

Jii on omien sanojensa mukaan monialaosaaja, joka puuhaa paljon muutakin kuin myy bitcoineja. Virtuaalivaluutalla hän tekee pienimuotoista liiketoimintaa ostamalla rahoja tukussa ja myymällä niitä pienemmissä erissä. Kaupat voi tehdä netin kautta tai käteisellä vaikkapa kahvilassa.

”Yleensä ostajat ovat ensikertalaisia, jotka haluavat yhden tai kaksi bitcoinia. Summat ovat niin pieniä, että kyse on lähinnä uteliaisuudesta. Halutaan kokeilla, miten tämä toimii. Ja koska summat ovat niin pieniä, tämä on vielä minullekin enemmän sitä, että kannatan ideaa.”

Ajatus pankeista riippumattomasta rahasta, jota voi anonyymisti siirrellä erittäin pienillä kuluilla on Jiin mielestä hyvä, jopa mainio.