Bitcoin kuriin

Vaatimukset kryptovaluutan sääntelemisestä ovat kasvaneet rajun hinnannousun myötä.

raha
Teksti
Salla Vuorikoski

class=”capitalized”>Kryptovaluutta bitcoinin arvo on noussut räjähdysmäisesti vuoden aikana. Joulun 2017 alla yhden bitcoinin hinta oli noin 16 000 euroa. Vuotta aiemmin hinta oli alle tuhannessa eurossa. Voimakas nousu alkoi kesällä ja on jatkunut jyrkkänä muutamaa heilahdusta lukuun ottamatta.

Satoshi Nakamoton nimellä esiintynyt henkilö tai henkilöt loivat avoimeen lähdekoodiin perustuvan bitcoinin vuonna 2008. Keskeinen ero euron kaltaisiin virallisiin valuuttoihin on se, että bitcoin ei ole minkään keskuspankin liikkeelle laskema tai tietyn tahon hallinnassa. Sen olemassaolo perustuu lohkoketjuteknologiaan ja Bitcoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden verkkoon.

Vuosien varrella bitcoinin rooli on muuttunut. Aikaisemmin sitä käytettiin esimerkiksi verkkokaupan maksujen hoitamiseen, mutta nyt käyttö maksuvälineenä on hankalaa korkeiden kustannusten vuoksi. Kulurakenteeseen ei ole myöskään luvassa tehostusta, sillä bitcoin on määritelty prosessoimaan sekunnin aikana enintään seitsemän maksutapahtumaa. Kryptovaluutasta on tullut etenkin sijoittamisen ja spekuloinnin kohde.