Avustaja myöntää: Konsultti valmensi Kulmunia Rinteen eropäivänä A-studiota varten – ohjelma ei liittynyt ministeritehtävään

Ministeriön hallintojohtaja sanoo yksin ministerin kantavan vastuun siitä, että lasku liittyi virkatehtäviin. Avustaja oli vakuuttanut laskun kuuluvan ministeriön maksettavaksi.

Katri Kulmuni
Teksti
Jarno Liski Karoliina Paananen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on käyttänyt ministeritehtäviinsä hankittuja palveluita myös keskustan puheenjohtajuuteen liittyvään viestintäkonsultointiin.

Asia käy ilmi Kulmunin erityisavustajan Kari Jääskeläisen Suomen Kuvalehdelle tänään antamista tiedoista.

SK uutisoi tiistaina 2. kesäkuuta, että Kulmuni oli maksattanut ministeriöillä kymmenien tuhansien eurojen edestä konsulttitoimisto Tekirin palveluita, kuten strategista konsultointia, neuvonantoa ja analyysiä, ”viestien sparrauksia” ja valmennuksia.

Sopimus on oikeuttanut hankkimaan Harri Saukkomaan Tekir Oy:n palveluita vain ministerin virkatehtäviin.

Toimituksen hankkimista laskutustiedoista kuitenkin ilmeni, että konsultointia oli annettu samoihin aikoihin, kun Kulmuni kisasi keskustan puheenjohtajuudesta.

Erityistä huomiota herätti koulutus, joka järjestettiin samana joulukuun 3. päivänä, jolloin pääministeri Antti Rinne (sd) erosi tehtävästään Posti-kriisin jälkimainingeissa. Koulutuksen hinta oli yli 6 000 euroa arvonlisäveroineen.

Jääskeläinen kertoo nyt, että kyseinen valmennus kesti kaksi tuntia ja se järjestettiin kello 18–20 Tekirin tiloissa. Valmennuksen tavoitteena oli valmistautua illan Ylen A-studion lähetykseen. Ohjelmassa Kulmuni kommentoi Rinteen eroa keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa.

Tekirin kanssa elokuussa 2019 solmittu sopimus oli tehty nimenomaan elinkeinoministerin tehtävien hoitamista varten. Elokuun 2019 jälkeen laskua ehti syntyä kahdessa ministeriössä arvonlisäveroineen noin 56 000 euroa.

 

Kari Jääskeläinen, onko siellä (valmennuksessa) yhdessä Saukkomaan kanssa suunniteltu viestejä tähän Antti Rinteen eroamiseen liittyen?

”Ei todellakaan. Mun mielestä tämä on nyt, hei vähän kaukaa haettua.”

Että hallituskriisin ratkaisevana päivänä esiintymisvalmennus ei liittyisi sen päivän poliittisiin tapahtumiin? Että muuten vain on menty ottamaan esiintymisharjoitusta? Niin kuin ymmärrät, se kuulostaa tässä kaukaa haetulta?

”Joo.”

Jääskeläinen ei suostu useista pyynnöistä huolimatta kertomaan, mitä harjoitustilanne konkreettisesti on pitänyt sisällään.

”En rupea sinulle yksityiskohtaisesti kuvaamaan ja avaamaan tämmöisiä viestintävalmennustilanteita. Se on varmaan aika luonnollista, ymmärrät sen.”

Oliko ministeri A-studiossa virkatehtävissä eikä puolueen tehtävissä?

”Ylipäätänsä, niin kuin tiedät, on aika mahdoton vetää raja sille, onko ministeri vai puoluejohtaja.”

On kuitenkin tavanomaista, että esimerkiksi ministereiden matkojen osalta arvioidaan, miten kulut tarvittaessa jaetaan puolueen ja ministeriöiden kesken.

Jääskeläinen toivoo lopuksi, ettei hänen haastattelulausuntojaan siteerattaisi, koska hän ”ei ole julkinen kommentoija”. Hän myös kertoo selvittävänsä, haluaako ministeri kommentoida asiaa. SK on tuloksetta pyytänyt ministeriltä haastattelua jo yli viikon ajan.

 

Kulmuni on ilmoittanut maksavansa työ- ja elinkeinoministeriölle sekä valtiovarainministeriölle takaisin Tekirille maksetut rahat.

”Ymmärrän kallista esiintymiskoulutustani kohtaan esitetyn kritiikin. Olen tullut johtopäätökseen, että haluan itse maksaa ministeriölle siitä aiheutuneet kustannukset”, Kulmuni ilmoitti Twitterissä.

Valtiovarainministeriön hallintojohtaja Juha Majanen kommentoi tapausta SK:lle aiemmin torstaina. Majasen mukaan ministeri on yksin vastuussa siitä, että joulukuussa 2019 ostetut konsulttipalvelut ovat liittyneet virkatehtäviin.

Majanen kertoo, että ministeriöön lähetetty lasku oli herättänyt hänen huomionsa.

”Kiinnitin huomiota siihen, että (laskussa) oli päivämäärä 3. joulukuuta, jolloin Kulmuni on ollut vielä elinkeinoministerinä.”

Majanen sanoo, ettei hän kuitenkaan hoksannut, että kyseessä oli pääministerin eropäivä.

Lasku oli päätetty maksaa valtiovarainministeriön varoista, mutta vasta sen jälkeen, kun sen aiheellisuus oli varmistettu ministeri Kulmunin kabinetista.

”Kysyimme, onko tällainen koulutuspäivä järjestetty eli onko saatu se, mitä on ikään kuin valtio tilannut. Vastaus oli että kyllä.”

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund vahvistaa käyneensä Majasen kuvaaman keskustelun Kulmunin erityisavustajan Kari Jääskeläisen kanssa.

Majasen mukaan asiassa on luotettu siihen, että laskutetut palvelut ovat liittyneet ministerin virkatehtäviin.

”Tässä on tietysti meillä vahva luottamus siihen että ministeri osaa arvioida itse näitä.”

Ministeri puolestaan on sanonut luottavansa siihen, että virkamiehet ovat osanneet arvioida asiat oikein. Mitä tästä pitäisi ajatella?

”Meillä ei ole näkyvyyttä koulutuspalvelun sisältöön käytännön tilanteessa. Siinä ei ole keinoja selvittää. Tämä on ihan sama kuin joku virkamieskin menee koulutukseen. Ulkopuolelta ei ole keinoja selvittää, onko se riittävän laadukas ja onko käsitelty oikeita asioita.”

Majanen sanoo, että mikäli lasku tulisi nyt hänen hyväksyttäväkseen, hän toimisi toisin.

”Jos nyt tulisi lasku, niin varmasti tuota esikuntaan menisi joukko lisäkysymyksiä, se on ihan selvä. Silloin nämä kysymykset eivät vaan heränneet.”

Kulmuni käyttänyt runsaasti konsultin apua muun muassa ”viestien sparraamiseen” – yli 50 000 euroa laskua ministeriöihin