Asuntovelalliset varokaa - korot nousevat syksyllä

Aktia
Teksti
Pekka Anttila
Timo Tyrväinen
Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen varoittaa velkaisia suomalaisia. Finanssikriisi on hellittämässä ja korkojen nousuun on nyt syytä varautua.

Tiistaina julkistamassaan talousennusteessa Aktia uskoo Euroopan keskuspankin kääntävän ohjauskorkonsa nousuun syksyllä. Kuluvan vuoden lopussa ohjauskorko on arviolta 1,25, mutta vuoden 2011 lopussa jo 2,5-3 prosenttia.

”Euroopassa ja Yhdysvalloissa keskuspankkien ohjauskorko on sillä tasolla, jolle se asetettiin kriisin ollessa pahimmillaan. Nyt lama on torjuttu, mutta korot ovat edelleen odottavalla tasolla”, Tyrväinen sanoo.

Aktian ennusteen mukaan rahapolitiikan käänteen ajoitus vuonna 2010 ja normalisoitumisen eteneminen 2011 ovat ehdollisia sille, että talouden nousu osoittautuu kestäväksi.

Timo Tyrväisen mukaan suuri lama onnistuttiin välttämään talouspolitiikan ennennäkemättömän voimakkaan elvytyksen ansiosta. Sitä ryhdyttiin toteuttamaan samaan aikaan Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa ja Euroopassa.

”Akuutti kriisi jää taakse, mutta finanssi- ja rahapolitiikan kiristyminen ja valtionvelan kasvu rajoittavat vielä vuosien ajan talouskasvua kehittyneissä maissa. Se jää totuttua hitaammaksi vuosikymmenen lopulle asti”, Tyrväinen toteaa.

Kuoppa on syvä

Maailmankaupan elpyminen ja Venäjän talouskasvun virkoaminen tukevat Suomen vientiä. Suomi nousee, mutta kuoppa on syvä. Ahtaajien lakon ja kovan talven hyydyttämien vientimaiden toimeliaisuuden vuoksi bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna vain 1,2 prosenttia. Ensi vuonna päästään jo 2,3 prosentin kasvuun.

Talouden keskimääräinen kasvu jää kuitenkin matalammaksi kuin se, mihin ennen kriisiä oli totuttu. Työttömyys lisääntyy vielä, mutta alkaa jo vuoden jälkipuoliskolla hitaasti supistua. Nähtäväksi jää, vahvistuuko yksityinen kulutus vai rapauttaako korkea työttömyys kotitalouksien luottamuksen.

”Talouspolitiikan liian nopea kiristäminen saattaisi vaarantaa tämän kehityskuvan ja olisi vakava virhe. Taantuman nopeasta päättymisestä huolimatta talouden tila on heikko vielä vuosien ajan. Vuoden 2008 tasolle päästään aikaisintaan vuonna 2012.”

Aktian ennusteen mukaan inflaatio ei ole talouspolitiikan ongelma lyhyellä aikavälillä. Mikäli rajuja elvytystoimia ei pureta ajoissa kahden seuraavan vuoden aikana, inflaatioriskistä saattaa tulla todellinen vuosina 2011-2013.

”Kaiken kaikkiaan kehittyneiden maiden yhteenlaskettu velka nousee korkeammalle tasolle kuin koskaan. Velan rahoittaminen saattaa johtaa pitkien korkojen nousuun”, Tyrväinen arvioi.