Arja Juvonen lipesi perussuomalaisten rintamasta – eduskunta hyväksyi uuden avioliittolain

Myös kokoomuksen Pertti Salolainen kannatti kansalaisaloitetta.

politiikka
Teksti
Aurora Rämö

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Eduskunta päätti tänään, että jatkaa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyä. Puhemies joutui nuijimaan salin hiljaiseksi, kun aloitteen kannattajat päästelivät riemunkiljahduksia äänestystuloksen nähtyään. Tulos oli paljon selkeämpi kuin ennakoitiin: 105 edustajaa äänesti lain puolesta, 92 vastaan.

Kunkin edustajan äänestyskäyttäytyminen löytyy eduskunnan sivuilta täältä.

Suomen ensimmäisen läpi menneen kansalaisaloitteen puolesta olivat sekä koko vihreiden eduskuntaryhmä ja että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä. Myös suurin osa kokoomuksesta äänesti puolesta.

Puheenjohtaja Antti Rinteen toiveista huolimatta Sdp:n Kari Rajamäki ja Harry Wallin äänestivät aloitetta vastaan, toisin kuin muu puolue. Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) ja Raimo Piirainen (sd) olivat poissa.

Rkp:stä ainoastaan Lars Erik Gästgivars äänesti vastaan.

Suurin osa niistä, joiden mielipidettä ei tiedetty etukäteen, kääntyi kannattamaan aloitetta. Pertti Salolainen (kok) äänesti puolesta, samoin Arja Juvonen (ps). Juvonen teki niin siitä huolimatta, että puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut puolueen linjan olevan avioliittolain muutosta vastaan.

Ministereistä Päivi Räsänen (kd) ja Paula Risikko (kok) äänestivät vastaan.

Puhemies Eero Heinäluoma ei osallistu äänestykseen, eli ääniä annettiin 197.

Aloite menee ensi viikolla suuren valiokunnan käsittelyyn. Valiokunta tekee mietinnön hyväksymisestä tai hylkäämisestä, joista hyväksyminen on todennäköisempää. Selvä enemmistö jäsenistä kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Valiokunnasta laki tulee eduskunnan hyväksyttäväksi joulukuussa.