Analyysi: Varastetut lentokoneet ovat venäläisille tikittävä aikapommi

Venäläiset lentoyhtiöt saattavat joutua turvautumaan pimeisiin varaosamarkkinoihin pitääkseen ilmassa leasing-yhtiöiltä varastetut koneet.

Ukrainan sota
Teksti
Jyri Raivio

”Hyvät matkustajat, toivotamme teidät tervetulleiksi tälle kotimaan lennollemme Novosibirskistä Moskovaan. Koneemme tänään on irlantilaiselta leasing-yhtiöltä varastettu Airbus A320.”

”Koneen ja sen moottoreiden ja laitteiden valmistajat ovat lopettaneet kaiken teknisen tuen ja varaosatoimitukset yhtiöllemme, mutta pärjäämme hyvin riisumalla osia muista läntisiltä leasing-yhtiöiltä varastamistamme koneista. Koneemme oli aiemmin Irlannin rekisterissä ja sen lentokelpoisuutta valvoi Irlannin ilmailuviranomainen. Nyt kone on siirretty Venäjän rekisteriin ja täkäläisten viranomaisten ammattitaitoiseen valvontaan. Läntiset vakuutusyhtiöt eivät enää suostu vakuuttamaan meitä, joten vakuutusturvan tarjoaa laadukas venäläinen vakuutusyhtiö.

Turvallisuus on yhtiöllemme kaikissa olosuhteissa ykkösasia. Kiinnittäkää siis turvavyöt ja nauttikaa matkasta, vaikka tarjolla onkin vain venäläistä samppanjaa. Lentoaika on noin kolme tuntia.”