Analyysi: Uusi Veikkaus-rahojen jakotapa haastaa monopolin oikeutuksen: lakeja muutettava merkittävästi, EU:lta saatava hyväksyntä

Poliitikot haluavat "turvata" edunsaajien rahoituksen. Samaan aikaan pyritään katkaisemaan kytkökset edunsaajien ja Veikkaus-rahojen välillä.

Marin I
Teksti
Mikko Niemelä

Valtioneuvosto tiedotti 4. helmikuuta isosta rahapelipoliittisesta muutoksesta.

Veikkauksen rahapeleistä saatava noin miljardin euron tuotto tuloutetaan vuoden 2024 alusta suoraan valtion budjettiin, eikä miljardipottia enää ”korvamerkitä” sosiaalijärjestöille, tieteelle, urheilulle, kulttuurille ja hevosurheilulle.

Eduskunta saa jatkossa päättää, mihin Veikkauksen peleistä saadut rahat käytetään. Käytännössä Veikkaus-rahat ovat samalla viivalla kuin kaikki muutkin valtion rahat ja niiden kohdentamisesta päätetään poliittisesti.

Uuden mallin valmistelivat hallituspuolueiden valtiosihteerit yhdessä eduskuntapuolueiden kanssa – parlamentaarisesti. Kerrottiin, että sopu oli saatu aikaiseksi yhteistyössä. Hämmentävästi kuitenkin viestitettiin, että uuden rahoitusmallin tavoitteena on ”turvata” rahapelien tuotolla toimineille edunsaajille vakaa ja riittävä rahoitus.

Nyt siis edunsaajien kytkökset Veikkaus-rahoihin aiotaan katkaista, mutta samalla ”turvataan” puolueiden tekemällä ”herrasmiessopimuksella” se, että Veikkaus-rahojen määrää vastaava summa ohjautuu jatkossakin yleishyödyllisiin tarkoituksiin – aivan kuten ennenkin.