Analyysi: Suomi on hyötynyt energiakaupasta Putinin kanssa jopa miljardi euroa vuodessa – nyt eroon pyristellään pikkuhiljaa

Työ- ja elinkeinoministeriöllä on käytössään 450 miljoonaa euroa, jolla se voi vauhdittaa vihreää siirtymää ja vähentää kytköksiä venäläiseen energiaan.

Emme ole riippuvaisia venäläisestä energiasta. Tätä viestiä ovat suomalaiset poliitikot, viranomaiset, teollisuuden etujärjestöt ja energia-alan yritykset toistelleet siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ja tottahan se on. Suomi voi irrottautua venäläisestä energiasta ja ostaa sen muualta, jos poliittista ja taloudellista tahtoa riittää. Toistaiseksi Suomi kuitenkin ostaa edelleen joka päivä venäläistä energiaa, aivan kuten muutkin Euroopan unionin maat.

Suomen rakentama riippuvuus venäläisestä energiasta kietoutuu yksinomaan rahan ympärille. Esimerkiksi sähköverkkoomme tuodaan Venäjältä päivittäin sähköä sodasta riippumatta, koska itärajan takana sähkön hinta on huomattavasti halvempaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Näin toimivat sähkömarkkinat.

Talousriippuvuus käy ilmi esimerkiksi vuonna 2017 julkaistusta valtioneuvoston kanslian selvityksestä Energia, huoltovarmuus ja geopoliittiset siirtymät. Selvityksessä joukko tutkijoita ja konsultteja arvioi, kuinka paljon Suomi käytännössä säästää, kun se tuo energiaa Venäjältä.

Jos Suomi olisi irrottautunut venäläisestä energiasta vuonna 2017, olisi suomalaisten kotitalouksien ja teollisuuden pitänyt maksaa vuoden 2016 hinnoilla 940 miljoonaa euroa vuodessa enemmän muualta tuodusta energiasta. Laskelman mukaan pienimmilläänkin venäläisen energian taloushyöty oli Suomelle tuolloin 650 miljoonaa euroa vuodessa.